


Ostry sos meksykański domowej roboty, podawany na zimno, to świetny dodatek do tortilli, nachosów, fajitas i wielu innych meksykańskich potraw, ale nie tylko. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako sos do pizzy, hamburgerów czy pieczonych mięs, a w wersji na ciepło możesz wykorzystać go do makaronu oraz ryżu. Wypróbuj przepis na sos meksykański i eksperymentuj z ostrością, dodając różne odmiany ulubionych papryczek.
Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki a resztę pokrój na mniejsze części.
Papryki umyj, a następnie rozkrój. Słodką czerwoną paprykę oddziel od gniazda nasiennego i pokrój w kostkę, ostrą papryczkę razem z nasionami drobno posiekaj.
Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj.
Wszystkie pokrojone warzywa zmiksuj i dopraw do smaku tak, jak lubisz. Na koniec, wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut i delektuj się smakiem ostrego meksykańskiego sosu.