Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ostry sos meksykański domowej roboty, podawany na zimno, to świetny dodatek do tortilli, nachosów, fajitas i wielu innych meksykańskich potraw, ale nie tylko. Bardzo dobrze sprawdzi się również jako sos do pizzy, hamburgerów czy pieczonych mięs, a w wersji na ciepło możesz wykorzystać go do makaronu oraz ryżu. Wypróbuj przepis na sos meksykański i eksperymentuj z ostrością, dodając różne odmiany ulubionych papryczek.

Składniki

3 duże, dojrzałe pomidory
½ czerwonej papryki
½ czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
1 ostra czerwona papryka pepperoni (może być również jalapeno)
2 łyżki oliwy z oliwek
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Świeża kolendra
Sól, pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
89.5 kcal
Tłuszcz
0.22 g
Węglowodany
6.93 g
Błonnik
2 g
Białko
2.75 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Pomidory obierz ze skórki, usuń pestki a resztę pokrój na mniejsze części.

Papryki umyj, a następnie rozkrój. Słodką czerwoną paprykę oddziel od gniazda nasiennego i pokrój w kostkę, ostrą papryczkę razem z nasionami drobno posiekaj.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.



Bosh Logo
Bosh

Obierz cebulę oraz czosnek i posiekaj.

Wszystkie pokrojone warzywa zmiksuj i dopraw do smaku tak, jak lubisz. Na koniec, wymieszaj z drobno posiekaną kolendrą. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut i delektuj się smakiem ostrego meksykańskiego sosu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Łatwy w przygotowaniu, a rewelacyjny w smaku!
fiziowaaa
Ja dałam dwie ostre papryki i powiem Wam, że pali :P