Sos serowy
Sos serowy powinien być gęsty, kremowy i przyjemnie się ciągnąć. Należy odpowiednio dobrać proporcje składników w zależności od tego, w jaki sposób sos zostanie wykorzystany lub podany. W przypadku...
Czytaj więcej
Sos serowy powinien być gęsty, kremowy i przyjemnie się ciągnąć. Należy odpowiednio dobrać proporcje składników w zależności od tego, w jaki sposób sos zostanie wykorzystany lub podany. W przypadku przekąsek i makaronów powinien być jak najdłużej płynny. Z kolei w zapiekankach powinien połączyć wszystkie produkty. Rodzaje serów można mieszać ze sobą w zależności od upodobań i preferencji.
Dip serowy
Nachosy z sosem serowym to świetna przekąska zarówno na imprezę, jak i na wieczór z filmem. Sos powinien być gęsty i jednocześnie lekko płynny – na tyle, by dobrze się go nabierało a nachosy nie namakały. Do przygotowania sosu serowego wystarczy drobno starty cheddar oraz mleko lub śmietanka. Składniki podgrzewa się na małym ogniu, cały czas mieszając. Sos można doprawić czosnkiem lub chilli.
Dip serowy można podać również do pokrojonych warzyw, kabanosów, kiełbasek czy przekąsek z ciasta francuskiego lub filo. Dip sprawdzi się znakomicie do dań kuchni meksykańskiej, takich jak quesadilla.
Sos serowy do makaronu
Kremowy i wyrazisty w smaku sos otaczający makaron sprawi, że danie będzie wyglądało niezwykle apetycznie. Podobnie jak w przypadku dipu serowego, przygotowanie sosu do makaronu zaczyna się od podgrzania mleka. Następnie dodaje się do niego tarty ser. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję, warto połączyć kilka rodzajów sera. Bazą sosu może być kulka mozzarelli, a wyrazistego smaku nada cheddar i parmezan. Cheddar można zastąpić emantalerem, gorgonzolą lub serem Gruyère. Aby makaron przeszedł smakiem sosu, można zwiększyć dodatek mleka i ugotować makaron w sosie.
Sos serowy do zapiekanki
Zapiekanki warzywne to prosty sposób na pożywny obiad. Odpowiednio dobrany sos połączy składniki zapiekanki i ułatwi jej porcjowanie. Oprócz mleka i miękkiego sera (mozzarella), warto uwzględnić w nim dodatek jaj oraz serka kanapkowego. Taka baza pozwoli na dokładne rozprowadzenie sosu między składnikami. Aby danie było bardziej wyraziste, oprócz przypraw można dodać sery o intensywnym smaku jak feta, camembert, gorgonzola, parmezan, cheddar lub gruyère.