Sos serowy
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Sos serowy świetnie sprawdzi się w połączeniu z zielonymi warzywami. Warzywa grillowane także doskonale komponują się z sosem serowym.
Składniki
1 łyżka masła
1 łyżka siekanej cebuli
150-200 ml mleka
100 ml słodkiej śmietany
3 łyżka tartego sera (Emmentaler)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta pieprzu
1/4 łyżeczka soli
Sos serowy
Sos serowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Masło i cebulę włożyć do naczynia. Gotować pod przykryciem w podany sposób. Dodać mleko, śmietanę, ser I mąkę ziemniaczaną. Przyprawić i ponownie gotować przez 3-4 minuty. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawiania: Gotowanie cebuli: mikrofalówka 600 W, 2-3 minuty. Gotowanie sosu: Mikrofalówka 600 W, 3-4 minuty. Wskazówka: sos ten pasuje do zielonych jarzyn takich, jak brokuły, brukselka, por- pasuje również do kalafiora.
Komentarze