Sos sriracha
Sos sriracha co to? Jest to pochodzący z Tajlandii ostry sos przygotowany na bazie papryczek chili. Pozostałe składniki sosu to cukier, sól, czosnek i ocet. Sos wyróżnia się intensywną...
Czytaj więcej
Sos sriracha co to?
Jest to pochodzący z Tajlandii ostry sos przygotowany na bazie papryczek chili. Pozostałe składniki sosu to cukier, sól, czosnek i ocet. Sos wyróżnia się intensywną i żywą czerwoną barwą. W smaku jest on łagodniejszy i przyjemniejszy niż sos Tabasco. W Tajlandii sos sriracha wykorzystywany jest do maczania przekąsek, takich jak pierożki czy sajgonki. Dodaje się go również do zup Pho.
Jak wykorzystać ostry sos sriracha?
Sos cieszy się ogromną popularnością w Azji i Ameryce. Jest tam stosowany wręcz do wszystkiego. Można posmarować nim kanapki lub dodać do pasty do pieczywa. Jajecznica lub omlet z dodatkiem sosu nabierze przyjemniej ostrości. Podobnie będzie w przypadku zup i sosów na bazie pomidorów. Sos można podać jako dip do surowych warzyw i słonych przekąsek. Dodaje się go również do sałatek oraz dań z makaronami. Dobrze komponuje się również z ziemniakami. Wzbogaci smak zapiekanki ziemniaczanej, puree oraz frytek. Sos można wykorzystać również jako dodatek do marynaty do mięs, owoców morza oraz tofu.