Pad Thai Agasavy
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pad thai jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. To smażony w woku makaron podawany z różnorodnymi dodatkami. Makaron z kurczakiem może mieć różne odsłony, jedną z nich jest Pad Thai, którego zdecydowanie warto spróbować!
Składniki
Przygotowanie makaronu
100 g makaron ryżowy
2 łyżka olej roślinny
3 szt. ząbki czosnku
300 g pierś kurczaka
100 g tofu
2 szt. jajka
3 garść szczypiorek
Przygotowanie sosu
3 łyżka sos rybny
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka pasta tamaryndowa
3 łyżka cukier
1 łyżka sos sriracha
2 łyżka prażone orzeszki ziemne
Pad Thai Agasavy
Pad Thai Agasavy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Makaron ryżowy wsyp do garnka z wrzącą wodą, gotuj go przez 3 minuty, a następnie odcedź na sitku i przepłucz zimną wodą.
- Składniki sosu starannie wymieszaj w miseczce.
- Na patelni podgrzej olej, dodaj czosnek pokrojony na cienkie plasterki.
- Dodaj kurczaka i/lub pokrojone tofu i smaż przez 3 minuty.
- Na patelnię wbij jajka i podsmaż całość przez 1 minutę delikatnie mieszając.
- Do całości dodaj odsączony makaron i smaż mieszając przez 2 minuty.
- Na patelnię wlej sos i smaż wszystko jeszcze max. 2 minuty.
- Dodaj kiełki i posiekaną dymkę, wymieszaj.
- Posyp orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi w blenderze.
Komentarze