Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pad thai jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. To smażony w woku makaron podawany z różnorodnymi dodatkami. Makaron z kurczakiem może mieć różne odsłony, jedną z nich jest Pad Thai, którego zdecydowanie warto spróbować!

Składniki

Przygotowanie makaronu

100 g makaron ryżowy
2 łyżka olej roślinny
3 szt. ząbki czosnku
300 g pierś kurczaka
100 g tofu
2 szt. jajka
3 garść szczypiorek

Przygotowanie sosu

3 łyżka sos rybny
2 łyżka sok z limonki
2 łyżka pasta tamaryndowa
3 łyżka cukier
1 łyżka sos sriracha
2 łyżka prażone orzeszki ziemne

Opis wykonania

  1. Makaron ryżowy wsyp do garnka z wrzącą wodą, gotuj go przez 3 minuty, a następnie odcedź na sitku i przepłucz zimną wodą.
  2. Składniki sosu starannie wymieszaj w miseczce.
  3. Na patelni podgrzej olej, dodaj czosnek pokrojony na cienkie plasterki.
  4. Dodaj kurczaka i/lub pokrojone tofu i smaż przez 3 minuty. 
  5. Na patelnię wbij jajka i podsmaż całość przez 1 minutę delikatnie mieszając.
  6. Do  całości dodaj odsączony makaron i smaż mieszając przez 2 minuty.
  7. Na patelnię wlej sos i smaż wszystko jeszcze max. 2 minuty.
  8. Dodaj kiełki i posiekaną dymkę, wymieszaj.
  9. Posyp orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi w blenderze.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super orientalny smak, u mnie przykryte dodatkowo kolendrą.
Patrycja Lewandowska
Jeden z lepszych przepisów na pad thai jaki miałam okazję wypróbować
Iza
Przepis pełen smaków i aromatów
Radosław
Klasyk kuchni tajskiej. Uwielbiam
Maria Izabela
Pyszny, orientalny przepis
lukas.kar
Super przepis na pad thai!