Pad thai jest jednym z najsłynniejszych dań kuchni tajskiej. To smażony w woku makaron podawany z różnorodnymi dodatkami. Makaron z kurczakiem może mieć różne odsłony, jedną z nich jest Pad Thai, którego zdecydowanie warto spróbować!
- Makaron ryżowy wsyp do garnka z wrzącą wodą, gotuj go przez 3 minuty, a następnie odcedź na sitku i przepłucz zimną wodą.
- Składniki sosu starannie wymieszaj w miseczce.
- Na patelni podgrzej olej, dodaj czosnek pokrojony na cienkie plasterki.
- Dodaj kurczaka i/lub pokrojone tofu i smaż przez 3 minuty.
- Na patelnię wbij jajka i podsmaż całość przez 1 minutę delikatnie mieszając.
- Do całości dodaj odsączony makaron i smaż mieszając przez 2 minuty.
- Na patelnię wlej sos i smaż wszystko jeszcze max. 2 minuty.
- Dodaj kiełki i posiekaną dymkę, wymieszaj.
- Posyp orzeszkami ziemnymi rozgniecionymi w blenderze.