Kalafiorowe „skrzydełka" z pikantnym mayo
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Kalafiorowe „skrzydełka'' z pikantnym mayo
Kalafiorowe „skrzydełka'' z pikantnym mayo
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Umytego i osuszonego kalafiora pokrój w małe części. Do wyższej miski dodaj: mąkę, sól, olej, starty imbir, starty czosnek oraz 150 ml wody. Całość wymieszaj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej wody. Wrzuć kawałki kalafiora, całość dobrze wymieszaj.
Kawałki kalafiora przełóż do worka próżniowego i przy użyciu blendera z końcówką vaccum, usuń powietrze. Pozostaw do marynowania min. 30 minut, może być też 12 godzin.
Kawałki kalafiora obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Majonez, srirachę oraz sok z limonki wymieszaj, jeśli jest potrzeba dopraw solą. Kawałki kalafiora układaj na talerzu, posyp sezamem i szczypiorkiem, podawaj z sosem.
Porada
Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.
Komentarze