Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kalafiorowe „skrzydełka" z pikantnym mayo

Kalafiorowe „skrzydełka" z pikantnym mayo
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Kalafiorowe „skrzydełka'' z pikantnym mayo to smaczna wegetariańska przekąska, którą przygotujesz w szybki i prosty sposób. Jest świetną alternatywą wesji mięsnej.

Składniki

1 szt. - kalafiora średniego
1 kubek - mąki tortowej
0,5 łyżeczki - soli
1 łyżka - startego świeżego imbiru
1 łyżeczka - czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka - oleju rzepakowego
150-200 ml - wody
3 łyżki - majonezu
2 łyżki - sosu sriracha
1 łyżeczka - soku z limonki
2 łyżeczki - sezamu uprażonego
drobno posiekany - szczypiorek do posypania
1 kubek - pokruszonych płatków kukurydzianych

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
771.5 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
81.7 g
Błonnik
21.7 g
Białko
13.9 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Umytego i osuszonego kalafiora pokrój w małe części. Do wyższej miski dodaj: mąkę, sól, olej, starty imbir, starty czosnek oraz 150 ml wody. Całość wymieszaj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej wody. Wrzuć kawałki kalafiora, całość dobrze wymieszaj.

Kawałki kalafiora przełóż do worka próżniowego i przy użyciu blendera z końcówką vaccum, usuń powietrze. Pozostaw do marynowania min. 30 minut, może być też 12 godzin.

Krok 2

Kawałki kalafiora obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Majonez, srirachę oraz sok z limonki wymieszaj, jeśli jest potrzeba dopraw solą. Kawałki kalafiora układaj na talerzu, posyp sezamem i szczypiorkiem, podawaj z sosem.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo smaczne. Polecam. Robiłem dokładnie według przepisu.
Pafwvcio
Idealnie nadaje się do zimnego piwka!
Aleksandra J
Troszkę przypieklam ale bardzo smaczne!