Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kalafiorowe „skrzydełka" z pikantnym mayo

Kalafiorowe „skrzydełka" z pikantnym mayo
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Kalafiorowe „skrzydełka'' z pikantnym mayo to smaczna wegetariańska przekąska, którą przygotujesz w szybki i prosty sposób. Jest świetną alternatywą wesji mięsnej.

Składniki

1 szt. - kalafiora średniego
1 kubek - mąki tortowej
0,5 łyżeczki - soli
1 łyżka - startego świeżego imbiru
1 łyżeczka - czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka - oleju rzepakowego
150-200 ml - wody
3 łyżki - majonezu
2 łyżki - sosu sriracha
1 łyżeczka - soku z limonki
2 łyżeczki - sezamu uprażonego
drobno posiekany - szczypiorek do posypania
1 kubek - pokruszonych płatków kukurydzianych

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
771.5 kcal
Tłuszcz
37 g
Węglowodany
81.7 g
Błonnik
21.7 g
Białko
13.9 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Krok 1

Umytego i osuszonego kalafiora pokrój w małe części. Do wyższej miski dodaj: mąkę, sól, olej, starty imbir, starty czosnek oraz 150 ml wody. Całość wymieszaj. Jeśli masa będzie za gęsta dodaj więcej wody. Wrzuć kawałki kalafiora, całość dobrze wymieszaj.

Kawałki kalafiora przełóż do worka próżniowego i przy użyciu blendera z końcówką vaccum, usuń powietrze. Pozostaw do marynowania min. 30 minut, może być też 12 godzin.

Krok 2

Kawałki kalafiora obtaczaj w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zarumienienia. Majonez, srirachę oraz sok z limonki wymieszaj, jeśli jest potrzeba dopraw solą. Kawałki kalafiora układaj na talerzu, posyp sezamem i szczypiorkiem, podawaj z sosem.

Porada

Jak dobrać temperaturę pieczenia do wagi dania? Nie musisz się już nad tym zastanawiać! Pozwól systemowi AutoPilot w piekarnikach marki Bosch zrobić to za siebie.  



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo smaczne. Polecam. Robiłem dokładnie według przepisu.
Pafwvcio
Idealnie nadaje się do zimnego piwka!
Aleksandra J
Troszkę przypieklam ale bardzo smaczne!