Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sos sriracha wywodzi się z kuchni tajskiej i jest bardzo ostry, ale tajemnica tkwi w jego odpowiednim zastosowaniu. Kilka kropel dodanych na gotowe danie czy jako składnik zupy, w niesamowity sposób wzbogaci smak wielu dań, nie powodując przy tym, że staną się pikantne.

Składniki

1 szt. słodkiej czerwonej papryki
4 szt. papryczek chilli, jalapeno czerwone i zielone, pokrojone w drobną kostkę
5 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
3 łyżka miodu
50 ml octu ryżowego
2 łyżka oleju sezamowego
2 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
129 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany
21.7 g
Błonnik
1.6 g
Białko
2.3 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Z papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne (polecam użyć do tej czynności gumowych rękawiczek), ale warto trochę pestek zachować i dodać je do sosu. Paprykę słodką pokrój w dużą kostkę. Składniki umieść w pojemniku blendera.

W blenderze ląduje również obrany czosnek, ocet ryżowy, miód, przecier pomidorowy i sól.

To wszystko musisz zblendować na gładki sos i przelać na patelnię.

Teraz wystarczy gotować sos na wolnej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut do czasu, aż wyraźnie się zredukuje.

Pod koniec gotowania dodaj jeszcze olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych