Sos sriracha
4 porcje
30 min
Łatwe
Sos sriracha wywodzi się z kuchni tajskiej i jest bardzo ostry, ale tajemnica tkwi w jego odpowiednim zastosowaniu. Kilka kropel dodanych na gotowe danie czy jako składnik zupy, w niesamowity sposób wzbogaci smak wielu dań, nie powodując przy tym, że staną się pikantne.
Składniki
1 szt. słodkiej czerwonej papryki
4 szt. papryczek chilli, jalapeno czerwone i zielone, pokrojone w drobną kostkę
5 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
3 łyżka miodu
50 ml octu ryżowego
2 łyżka oleju sezamowego
2 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
129 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany
21.7 g
Błonnik
1.6 g
Białko
2.3 g
Sól
1.5 g
Sos sriracha
Sos sriracha
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne (polecam użyć do tej czynności gumowych rękawiczek), ale warto trochę pestek zachować i dodać je do sosu. Paprykę słodką pokrój w dużą kostkę. Składniki umieść w pojemniku blendera.
W blenderze ląduje również obrany czosnek, ocet ryżowy, miód, przecier pomidorowy i sól.
To wszystko musisz zblendować na gładki sos i przelać na patelnię.
Teraz wystarczy gotować sos na wolnej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut do czasu, aż wyraźnie się zredukuje.
Pod koniec gotowania dodaj jeszcze olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze