Sos sriracha

4 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Sos sriracha
Sos sriracha
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Z papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne (polecam użyć do tej czynności gumowych rękawiczek), ale warto trochę pestek zachować i dodać je do sosu. Paprykę słodką pokrój w dużą kostkę. Składniki umieść w pojemniku blendera.
W blenderze ląduje również obrany czosnek, ocet ryżowy, miód, przecier pomidorowy i sól.

To wszystko musisz zblendować na gładki sos i przelać na patelnię.
Teraz wystarczy gotować sos na wolnej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut do czasu, aż wyraźnie się zredukuje.

Pod koniec gotowania dodaj jeszcze olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze