Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos sriracha

Opis wykonania

Sos sriracha wywodzi się z kuchni tajskiej i jest bardzo ostry, ale tajemnica tkwi w jego odpowiednim zastosowaniu. Kilka kropel dodanych na gotowe danie czy jako składnik zupy, w niesamowity sposób wzbogaci smak wielu dań, nie powodując przy tym, że staną się pikantne.

Sos sriracha - krok 1

Z papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne (polecam użyć do tej czynności gumowych rękawiczek), ale warto trochę pestek zachować i dodać je do sosu. Paprykę słodką pokrój w dużą kostkę. Składniki umieść w pojemniku blendera.

W blenderze ląduje również obrany czosnek, ocet ryżowy, miód, przecier pomidorowy i sól.

Sos sriracha - krok 2

To wszystko musisz zblendować na gładki sos i przelać na patelnię.

Teraz wystarczy gotować sos na wolnym ogniu przez ok 10-15 minut do czasu, aż wyraźnie się zredukuje.

Sos sriracha - krok 3

Pod koniec gotowania dodaj jeszcze olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.