Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sos sriracha wywodzi się z kuchni tajskiej i jest bardzo ostry, ale tajemnica tkwi w jego odpowiednim zastosowaniu. Kilka kropel dodanych na gotowe danie czy jako składnik zupy, w niesamowity sposób wzbogaci smak wielu dań, nie powodując przy tym, że staną się pikantne.

Składniki

1 szt. słodkiej czerwonej papryki
4 szt. papryczek chilli, jalapeno czerwone i zielone, pokrojone w drobną kostkę
5 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
3 łyżka miodu
50 ml octu ryżowego
2 łyżka oleju sezamowego
2 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
129 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany
21.7 g
Błonnik
1.6 g
Białko
2.3 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

1

Z papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne (polecam użyć do tej czynności gumowych rękawiczek), ale warto trochę pestek zachować i dodać je do sosu. Paprykę słodką pokrój w dużą kostkę. Składniki umieść w pojemniku blendera.

W blenderze ląduje również obrany czosnek, ocet ryżowy, miód, przecier pomidorowy i sól.

2

To wszystko musisz zblendować na gładki sos i przelać na patelnię.

Teraz wystarczy gotować sos na wolnej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut do czasu, aż wyraźnie się zredukuje.

3

Pod koniec gotowania dodaj jeszcze olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Pierwszy raz mi wyszedł ten sos, polecam przepis