Sos sriracha
![Sos sriracha](https://akademiasmaku.pl/storage/7465/conversions/sos-sriracha-4634-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
Sos sriracha wywodzi się z kuchni tajskiej i jest bardzo ostry, ale tajemnica tkwi w jego odpowiednim zastosowaniu. Kilka kropel dodanych na gotowe danie czy jako składnik zupy, w niesamowity sposób wzbogaci smak wielu dań, nie powodując przy tym, że staną się pikantne.
Składniki
1 szt. słodkiej czerwonej papryki
4 szt. papryczek chilli, jalapeno czerwone i zielone, pokrojone w drobną kostkę
5 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
3 łyżka miodu
50 ml octu ryżowego
2 łyżka oleju sezamowego
2 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka soli
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
129 kcal
Tłuszcz
3.4 g
Węglowodany
21.7 g
Błonnik
1.6 g
Białko
2.3 g
Sól
1.5 g
Sos sriracha
Sos sriracha
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9072/conversions/1SO46WDr2a0fl9-thumb.webp)
Z papryczek jalapeno usuń gniazda nasienne (polecam użyć do tej czynności gumowych rękawiczek), ale warto trochę pestek zachować i dodać je do sosu. Paprykę słodką pokrój w dużą kostkę. Składniki umieść w pojemniku blendera.
W blenderze ląduje również obrany czosnek, ocet ryżowy, miód, przecier pomidorowy i sól.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9073/conversions/SmoQjXS4fi6FTJ-thumb.webp)
To wszystko musisz zblendować na gładki sos i przelać na patelnię.
Teraz wystarczy gotować sos na wolnej mocy płyty grzewczej przez ok. 10–15 minut do czasu, aż wyraźnie się zredukuje.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9074/conversions/2Sw8AVO1s5ieRI-thumb.webp)
Pod koniec gotowania dodaj jeszcze olej sezamowy. Dokładnie wymieszaj.
Komentarze