Spirytus
Spirytus wykorzystywany jest często do użytku domowego. Odpowiedź na pytanie, jaki spirytus do nalewek będzie najlepszy jest jedna – spirytus rektyfikowany. To wodny roztwór lub destylat alkoholu etylowego, zawierający...
Czytaj więcej
Spirytus wykorzystywany jest często do użytku domowego. Odpowiedź na pytanie, jaki spirytus do nalewek będzie najlepszy jest jedna – spirytus rektyfikowany. To wodny roztwór lub destylat alkoholu etylowego, zawierający aż 95% obj.alkoholu – warto zatem wiedzieć, ile procent ma spirytus. Jak powstaje? Jest zrobiony z ziemniaków, zbóż i odpadków z buraków cukrowych.
Do czego wykorzystać spirytus?
Spirytus nadaje się do picia np. w formie nalewki – zazwyczaj owocowej lub ziołowej. Zazwyczaj powstaje po zasypaniu owoców odpowiednią ilością cukru i dolaniu spirytusu. Do najpopularniejszych trunków tego rodzaju należą wiśniówka, malinówka, aroniówka czy pigwówka.
Spirytus jest także wykorzystywany do przygotowania niektórych potraw, na przykład popularnych faworków i pączków na Tłusty Czwartek. Dania ze spirytusem do także różnego rodzaju przetwory – np. gruszki w occie czy ogórki w zalewie. Spirytus nada się także do nasączania ciasta biszkoptowego.