Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Spirytus

Spirytus

Spirytus wykorzystywany jest często do użytku domowego. Odpowiedź na pytanie, jaki spirytus do nalewek będzie najlepszy jest jedna – spirytus rektyfikowany. To wodny roztwór lub destylat alkoholu etylowego, zawierający...

Czytaj więcej
Spirytus
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Spirytus wykorzystywany jest często do użytku domowego. Odpowiedź na pytanie, jaki spirytus do nalewek będzie najlepszy jest jedna – spirytus rektyfikowany. To wodny roztwór lub destylat alkoholu etylowego, zawierający aż 95% obj.alkoholu – warto zatem wiedzieć, ile procent ma spirytus. Jak powstaje? Jest zrobiony z ziemniaków, zbóż i odpadków z buraków cukrowych.

Do czego wykorzystać spirytus?

Spirytus nadaje się do picia np. w formie nalewki – zazwyczaj owocowej lub ziołowej. Zazwyczaj powstaje po zasypaniu owoców odpowiednią ilością cukru i dolaniu spirytusu. Do najpopularniejszych trunków tego rodzaju należą wiśniówka, malinówka, aroniówka czy pigwówka.

Spirytus jest także wykorzystywany do przygotowania niektórych potraw, na przykład popularnych faworków i pączków na Tłusty Czwartek. Dania ze spirytusem do także różnego rodzaju przetwory – np. gruszki w occie czy ogórki w zalewie. Spirytus nada się także do nasączania ciasta biszkoptowego.