Nalewka z jeżyn
![Nalewka z jeżyn](https://akademiasmaku.pl/storage/7791/conversions/nalewka-z-jezyn-4968-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
Lato to sezon na pyszne owoce. To także czas przygotowania wszelkich przetworów oraz nalewek. W Akademii Smaku proponuję przepis na nalewkę z jeżyn, która ma wiele cennych właściwości leczniczych.
Składniki
1,5 kg jeżyn
1 kg cukru
1 l spirytusu
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9843/conversions/zLIFKSIrKjEv8G-thumb.webp)
Jeżyny oczyść i przetrzyj przez sito. Umieść w dużym słoiku. Dodaj do nich cukier i wymieszaj. Przykryj gazą i pozostaw w ciepłym miejscu na dwa dni.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9844/conversions/VOaKg247siDXLI-thumb.webp)
Po dwóch dniach wlej spirytus. Wymieszaj.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9845/conversions/xs8HqHOECnkPcW-thumb.webp)
Po tygodniu zlej nalewkę (przecedź przez sito wyłożone gazą).
Rozlej do butelek i zakorkuj. Odstaw na pół roku.
Komentarze