Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Likier jajeczny

Likier jajeczny
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Likier jajeczny powstał na bazie żółtek, cukru oraz spirytusu. Idealnie nadaje się jako składnik mas, ciast, do kawy, lodów oraz do picia. Domowe napoje alkoholowe zawsze sprawdzają się podczas rodzinnych imprez.

Składniki

6 szt. Żółtka
200 g Cukier kryształ
185 ml Spirytus o mocy 95%
25 g Cukier wanilinowy

Opis wykonania

Do makutry wybić świeże żółtka, dokładnie oddzielając je od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Spirytus rozcieńczyć z 70ml zimnej przegotowanej wody. Roztwór wlewać powoli do masy jajecznej ciągle mieszając. Otrzymany krem przelać przez gęste sito i rozlać do butelek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych