Surówka z selera
Surówka z selera to potrawa jaką przygotowuje się z korzenia lub części naciowej selera. Sałatka z selera naciowego różni się od sałatki z korzenia zarówno konsystencją i smakiem, jak...
Czytaj więcej
Surówka z selera to potrawa jaką przygotowuje się z korzenia lub części naciowej selera. Sałatka z selera naciowego różni się od sałatki z korzenia zarówno konsystencją i smakiem, jak i kolorem. Sałatki korzeniowe podawane są jako dodatek do dań głównych, a naciowe jako samodzielne danie na śniadanie lub podwieczorek.
Rodzaje sałatek z selera
Możesz przygotować:
- surówkę z korzenia selera,
- surówkę z selera naciowego,
- surówkę z selera konserwowego.
Sałatka obiadowa z selera może być wykonana z korzenia selera startego na drobnej tarce, z dodatkiem jabłka, soku z cytryny, rodzynek, majonezu, jogurtu, soli i pieprzu. Może być podawana również jako surówka z selera z rodzynkami (bez jabłka) oraz surówka z selera i marchewki, którą doprawia się cukrem lub musztardą stołową. Sałatka obiadowa z selera to szybki i zdrowy przepis do wykonania w niecałe 15 minut.
Drugi przepis jest chętnie wybierany przez miłośników zdrowego stylu życia. Zielona wersja sałatki może pełnić formę śniadania, być podawana do obiadu, tortilli czy dań grillowych. Przygotowanie surówki polega na połączeniu ze sobą pokrojonych części selera naciowego, świeżego ogórka, rukoli, winogron, żółtego sera oraz dodatków: musztardy, soku z cytryny i szczypty pieprzu.
Zastosowanie selera konserwowego pozwala na stworzenie sałatki rozpływającej się w ustach. Soczysty seler połączony z szynką, żółtym serem, kukurydzą, ananasem, ogórkiem kiszonym, natką pietruszki, jogurtem naturalnym, majonezem oraz solą i pieprzem umożliwia przygotowanie pożywnej potrawy na śniadania lub kolacje.