


Chrupiąca surówka z pysznych warzyw i owoców to jest coś, co warto włączyć do swojego codziennego menu. Skomponowana jest z selera z dodatkiem jabłka, granatu i podprażonych orzechów włoskich. Ja przyrządzam tę sałatkę zarówno jako osobne danie np. w formie lunchu do pracy, ale też jako dodatek do dań mięsnych.
Orzechy włoskie podpraż lekko na suchej patelni.
Jabłko dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę (razem ze skórką).
Seler obierz i pokrój najdrobniej jak się da w podłużne paseczki (warto skorzystać z robota kuchennego, który posieka za nas warzywa).
Przygotuj dressing – w szklance wymieszaj dokładnie składniki – oliwę z oliwek, olej sezamowy, sok z cytryny i miód.
Wszystkie składniki sałatki wrzuć do miski, polej przygotowanym dressingiem i posyp pestkami granatu.