Zupa z pstrągiem i grzybami
4 porcje
45 min
Średnie
Połączenie grzybów i ryby jest bardzo smaczne o czym warto się przekonać przygotowując tą zupę i to nie tylko na święta :D
Składniki
2 szt. pstrąg
6 szt. prawdziwki
1/2 szt. seler
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. limonka
majeranek
200 ml śmietana 30%
1 łyżka masło
Zupa z pstrągiem i grzybami
Zupa z pstrągiem i grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Selera obieramy, kroimy go w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojony seler przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek – smażymy 5 minut.Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej na rumiano pokrojone w plasterki oczyszczone grzyby. Kiedy grzyby nabiorą ładnego złotego koloru dodajemy je do garnka z selerem i cebulą. Wszystko zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy majeranek i liście limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.Pstrągi oczyszczamy, filetujemy, usuwamy skórę i kroimy paski. Tak przygotowanego pstrąga skrapiamy sokiem z ¼ limonki.Do garnka dodajemy pstrąga, wlewamy pozostały sok z limonki, śmietanę kremówkę i gotujemy 5 minut ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ). Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorąca posypaną majerankiem, smacznego ; )
Komentarze