Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Połączenie grzybów i ryby jest bardzo smaczne o czym warto się przekonać przygotowując tą zupę i to nie tylko na święta :D

Składniki

2 szt. pstrąg
6 szt. prawdziwki
1/2 szt. seler
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. limonka
majeranek
200 ml śmietana 30%
1 łyżka masło

Opis wykonania

Selera obieramy, kroimy go w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim pokrojony seler przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek – smażymy 5 minut.Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej na rumiano pokrojone w plasterki oczyszczone grzyby. Kiedy grzyby nabiorą ładnego złotego koloru dodajemy je do garnka z selerem i cebulą. Wszystko zalewamy wodą lub rosołem, dodajemy majeranek i liście limonki i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut.Pstrągi oczyszczamy, filetujemy, usuwamy skórę i kroimy paski. Tak przygotowanego pstrąga skrapiamy sokiem z ¼ limonki.Do garnka dodajemy pstrąga, wlewamy pozostały sok z limonki, śmietanę kremówkę i gotujemy 5 minut ( nie wolno doprowadzić do wrzenia ). Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy gorąca posypaną majerankiem, smacznego ; )
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych