Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szaszłyki

Szaszłyki

Szaszłyk to tradycyjne danie spożywane z krajach Azji centralnej, ale dziś kawałki mięsa nadziane na szpikulec to nieodłączny element sezonu grillowego. Do ich przygotowania stosuje się różne gatunki mięsa,...

Czytaj więcej
Szaszłyki
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Szaszłyk to tradycyjne danie spożywane z krajach Azji centralnej, ale dziś kawałki mięsa nadziane na szpikulec to nieodłączny element sezonu grillowego. Do ich przygotowania stosuje się różne gatunki mięsa, ale najpopularniejsze są te z marynowanym drobiem.

Szaszłyki – przepisy

Aby zrobić szaszłyki, nabij na szpikulec zamarynowane mięso z kurczaka na przemian z pomidorkami koktajlowymi, cukinią, papryką czerwoną, ananasem, gruszką, szparagami czy pieczarkami. Zamiast mięsa na szpikulce można nadziać także krewetki.

W sezonie na grilla szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań na przyjęciach w plenerze, ale poza sezonem szaszłyki możesz przygotować na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

Marynata sprawia, że mięso pozostanie soczyste i kruche. Prostą marynatę do mięsa przygotujesz z soli i pieprzu, słodkiej papryki i oregano, soku z cytryny lub pomarańczy oraz oliwy z oliwek. Mięso drobiowe potrzebuje zaledwie pół godziny po nasmarowaniu mieszanką, by przesiąknąć pełnią smaku i aromatu.

Szaszłyki wegetariańskie

W wersji wegetariańskiej kawałki mięsa może zastąpić ser typu halloumi lub oscypek. Serki przekładane warzywami lub szaszłyki z samych warzyw serwujemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.