Szaszłyki

Szaszłyki

 

Szaszłyk to tradycyjne danie spożywane z krajach Azji centralnej, ale dziś kawałki mięsa nadziane na szpikulec to nieodłączny element sezonu grillowego. Do ich przygotowania stosuje się różne gatunki mięsa, ale najpopularniejsze są te z marynowanym drobiem.

Szaszłyki – przepisy

Aby zrobić szaszłyki, nabij na szpikulec zamarynowane mięso z kurczaka na przemian z pomidorkami koktajlowymi, cukinią, papryką czerwoną, ananasem, gruszką, szparagami czy pieczarkami. Zamiast mięsa na szpikulce można nadziać także krewetki.

W sezonie na grilla szaszłyki to jedno z najpopularniejszych dań na przyjęciach w plenerze, ale poza sezonem szaszłyki możesz przygotować na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

Marynata sprawia, że mięso pozostanie soczyste i kruche. Prostą marynatę do mięsa przygotujesz z soli i pieprzu, słodkiej papryki i oregano, soku z cytryny lub pomarańczy oraz oliwy z oliwek. Mięso drobiowe potrzebuje zaledwie pół godziny po nasmarowaniu mieszanką, by przesiąknąć pełnią smaku i aromatu.

Szaszłyki wegetariańskie

W wersji wegetariańskiej kawałki mięsa może zastąpić ser typu halloumi lub oscypek. Serki przekładane warzywami lub szaszłyki z samych warzyw serwujemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.


Niestety nie znaleziono nic pasującego do wyszukiwania