Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Szaszłyki z krewetek i ananasa z kolendrą i chilli

Szaszłyki z krewetek i ananasa z kolendrą i chilli
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Masz ochotę na nowe kulinarne smaki? Odkryj ciekawe połączenie w słodko-ostrych szaszłykach z krewetkami!

Składniki

Szaszłyki:
16 krewetek, większych
1/4 świeżego ananasa
6 patyczków szaszłykowych
Marynata:
sok z połowy limonki
łyżka miodu lub syropu z agawy
2 łyżeczki skórki z limonki
1 łyżka posiekanej kolendry
1 łyżeczka posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
mała papryczka chili, drobno posiekana
1 łyżka oleju z winogron (lub innego bezzapachowego)
szczypta soli

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowanie:

Ananasa pokrój w dużą kostkę. Krewetki obierz z pancerzy, delikatnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. W misce wymieszaj składniki marynaty, przełóż do nich krewetki i ananasa, całość wymieszaj, przełóż do worka próżniowego, dokładnie zamknij. Użyj blendera Bosch z końcówką próżniową do odsysania powietrza. Odstaw na 30 minut do marynowania.

Krok 2

Patyczki do szaszłyków zanurz w wodzie na kilka minut. Składniki z marynaty nadziewaj na patyczki szaszłykowe, mieszając je ze sobą. Szaszłyki piecz w piekarniku z funkcją termoobieg+ParaPlus w temperaturze 200 stopni (para poziom 1), przez ok. 12–15 minut (czas zależny od wielkości krewetek).

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Szaszłyki wyjmij z piekarnika i posyp posiekaną kolendrą. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super pomysł na oryginalne krewetki, przepis super sprawdza się w lato.