Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tapenada

Tapenada

Tapenada to popularna pasta wywodząca się z Prowansji przygotowywana ze zmiksowanych oliwek i kaparów z dodatkiem oliwy. Serwowana jest jako dodatek do pieczywa. Tapenadę można kupić w sklepie, ale...

Czytaj więcej
Tapenada
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tapenada to popularna pasta wywodząca się z Prowansji przygotowywana ze zmiksowanych oliwek i kaparów z dodatkiem oliwy. Serwowana jest jako dodatek do pieczywa. Tapenadę można kupić w sklepie, ale bardzo łatwo przygotować ją samemu, a gotową pastę, zamkniętą w słoiczku, przechowywać kilka dni w lodówce.

Tapenada przepis

Przepis podstawowy na pastę z oliwek jest dziecinnie prosty: należy bardzo drobno posiekać lub zmiksować czarne lub zielone oliwki z dodatkiem kaparów, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek. Tapenada z oliwek doskonale smakuje także z dodatkiem grillowanych bakłażanów (które nieco złagodzą jej smak), czosnku, suszonych pomidorów lub anchois.

Pasta z oliwek to jeden ze składników tapas – hiszpańskich przystawek.

Pasta tapenada może wzbogacić także smak dań mięsnych albo wegetariańskich, można jej użyć jako dodatku do makaronów i grillowanych warzyw.

Grzanki z bagietki z tapenadą i dodatkiem posiekanych pomidorów, poszarpaną szynką parmeńską lub kleksem serka mascarpone to pomysł na tartinki – przekąskę na domowe party.

Jako przekąskę na imprezę można także podać tapenadę serwowaną z grubymi paluchami grissini.