Tapenada
Tapenada to popularna pasta wywodząca się z Prowansji przygotowywana ze zmiksowanych oliwek i kaparów z dodatkiem oliwy. Serwowana jest jako dodatek do pieczywa. Tapenadę można kupić w sklepie, ale...
Czytaj więcej
Tapenada to popularna pasta wywodząca się z Prowansji przygotowywana ze zmiksowanych oliwek i kaparów z dodatkiem oliwy. Serwowana jest jako dodatek do pieczywa. Tapenadę można kupić w sklepie, ale bardzo łatwo przygotować ją samemu, a gotową pastę, zamkniętą w słoiczku, przechowywać kilka dni w lodówce.
Tapenada przepis
Przepis podstawowy na pastę z oliwek jest dziecinnie prosty: należy bardzo drobno posiekać lub zmiksować czarne lub zielone oliwki z dodatkiem kaparów, a następnie wymieszać z oliwą z oliwek. Tapenada z oliwek doskonale smakuje także z dodatkiem grillowanych bakłażanów (które nieco złagodzą jej smak), czosnku, suszonych pomidorów lub anchois.
Pasta z oliwek to jeden ze składników tapas – hiszpańskich przystawek.
Pasta tapenada może wzbogacić także smak dań mięsnych albo wegetariańskich, można jej użyć jako dodatku do makaronów i grillowanych warzyw.
Grzanki z bagietki z tapenadą i dodatkiem posiekanych pomidorów, poszarpaną szynką parmeńską lub kleksem serka mascarpone to pomysł na tartinki – przekąskę na domowe party.
Jako przekąskę na imprezę można także podać tapenadę serwowaną z grubymi paluchami grissini.