Tapenada z zielonych oliwek
4 porcje
10 min
Łatwe
Pasty wszelkiej maści to ogromne pole do eksperymentów oraz niekończące się możliwości. Jeśli jesteś fanem domowych past to koniecznie wypróbuj przepis na śródziemnomorską tapenadę, czyli pastę z oliwek.
Składniki
150 g - zielonych oliwek bez pestek
40 g - migdałów
1 ząbek - czosnku
1 łyżka - soku z cytryny
0,5 szklanki - bazylii (liście)
2 łyżki - oliwy z oliwek
Tapenada z zielonych oliwek
Tapenada z zielonych oliwek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oliwki, migdały, kapary, sok z cytryny, liście bazylii oraz obrany czosnek umieść w pojemniku blendera.
Wszystko zmiksuj kilka razy do lekkiego rozdrobnienia. Dolej oliwę z oliwek.
Całość ponownie miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji, z wyraźnie wyczuwalnymi migdałami.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
Komentarze