Tapenada z zielonych oliwek
![Tapenada z zielonych oliwek](https://akademiasmaku.pl/storage/7467/conversions/tapenada-z-zielonych-oliwek-4636-single.webp)
4 porcje
10 min
Łatwe
Pasty wszelkiej maści to ogromne pole do eksperymentów oraz niekończące się możliwości. Jeśli jesteś fanem domowych past to koniecznie wypróbuj przepis na śródziemnomorską tapenadę, czyli pastę z oliwek.
Składniki
150 g - zielonych oliwek bez pestek
40 g - migdałów
1 ząbek - czosnku
1 łyżka - soku z cytryny
0,5 szklanki - bazylii (liście)
2 łyżki - oliwy z oliwek
Tapenada z zielonych oliwek
Tapenada z zielonych oliwek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9078/conversions/HKQ6s22FtOhKa0-thumb.webp)
Oliwki, migdały, kapary, sok z cytryny, liście bazylii oraz obrany czosnek umieść w pojemniku blendera.
Wszystko zmiksuj kilka razy do lekkiego rozdrobnienia. Dolej oliwę z oliwek.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9079/conversions/ewcOySmevbZBXP-thumb.webp)
Całość ponownie miksuj pulsacyjnie przez chwilę, aż do uzyskania pasty o niejednolitej konsystencji, z wyraźnie wyczuwalnymi migdałami.
Porada
Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze