Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

 

Tarta z gruszką to łatwy w przygotowaniu i wyjątkowo smaczny deser. Nawet osoby z podstawowymi umiejętnościami kulinarnymi dadzą radę ją przygotować. Istotne jest by do deseru wybrać dobre owoce. Gruszki na tartę powinny być świeże, soczyste i słodkie w smaku.

Przepis na tartę gruszkową

Tartę można z powodzeniem przygotować na kilka sposobów. Szybka w przygotowaniu będzie tarta z gruszką na spodzie z pokruszonych ciasteczek posmarowanym konfiturą. Tradycyjne spód tarty wykonany jest z kruchego ciasta. Jest proste w wykonaniu i dodatkowo można je podzielić na porcje i zamrozić. Nadmiar ciasta można odłożyć i wykorzystać później na ozdobienie brzegów tarty lub ułożenie wzorku na owocach. Kolejnym etapem jest przygotowanie owoców. Obrane i pokrojone gruszki wystarczy obtoczyć w cukrze, cynamonie i mące. Można je również skarmelizować w maśle z dodatkiem cukru i cynamonu. Tartę gruszkową można przełożyć domowym budyniem lub serkiem mascarpone - wtedy nie trzeba będzie jej piec. W przypadku kremów z jajkami zapieka się już wcześniej podpieczony spód z kremem i gruszkami. Gotową tartę można posypać cukrem pudrem, polać roztopioną czekoladą lun podać z konfiturą i bitą śmietaną.