Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jesienią coraz częściej wybieram desery z gruszkami w roli głównej. W Akademii Smaku prezentuję tartę z dodatkiem tych smakowitych owoców. Podpiekany wcześniej spód, do tego dużo nadzienia gruszkowego z nutą pomarańczy, a wszystko to przykryte bezą.

Składniki

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Beza z gruszkami:
1 kg gruszek
3 łyżki miodu
40 ml likieru pomarańczowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 białka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
skórka z 2 pomarańczy

Opis wykonania

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz w robocie kuchennym z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (3/4 i 14). Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Mniejszą część ciasta włóż do lodówki.

Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę ok. 2 cm.

Gruszki wrzuć do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone gruszki. Dodaj miód. Smaż około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj likier i smaż na płycie grzewczej jeszcze 5 minut.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.

Bosh Logo
Bosh

Mąkę ziemniaczaną rozpuść w ziemnej wodzie. Mieszając, dodaj do gruszek.

Owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.

Ubij pianę z 4 białek z dodatkiem cukru, aż zrobi się sztywna. Pianę rozprowadź na wierzchu gruszek.

Na tarce zetrzyj pozostałe zamrożone ciasto. Tak przygotowaną tartę piecz w 170°C przez 25 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wygląda pysznie, ciekawa alternatywa dla klasycznej szarlotki.