Tarta gruszkowa z bezą
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Tarta gruszkowa z bezą
Tarta gruszkowa z bezą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz w robocie kuchennym z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (3/4 i 14). Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Mniejszą część ciasta włóż do lodówki.
Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę ok. 2 cm.
Gruszki wrzuć do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone gruszki. Dodaj miód. Smaż około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj likier i smaż na płycie grzewczej jeszcze 5 minut.
Porada
Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.
Mąkę ziemniaczaną rozpuść w ziemnej wodzie. Mieszając, dodaj do gruszek.
Owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.
Ubij pianę z 4 białek z dodatkiem cukru, aż zrobi się sztywna. Pianę rozprowadź na wierzchu gruszek.
Na tarce zetrzyj pozostałe zamrożone ciasto. Tak przygotowaną tartę piecz w 170°C przez 25 minut.
Komentarze