Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta gruszkowa z bezą

Opis wykonania

Jesienią coraz częściej wybieram desery z gruszkami w roli głównej. W Akademii Smaku prezentuję tartę z dodatkiem tych smakowitych owoców. Podpiekany wcześniej spód, do tego dużo nadzienia gruszkowego z nutą pomarańczy, a wszystko to przykryte bezą.

Tarta gruszkowa z bezą - krok 1

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (3/4 i 14). Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Mniejszą część ciasta włóż do lodówki.

Tarta gruszkowa z bezą - krok 2

Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę ok. 2 cm.

Gruszki wrzuć do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone gruszki. Dodaj miód. Smaż około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj likier i smaż jeszcze 5 min.

Tarta gruszkowa z bezą - krok 3

Mąkę ziemniaczaną rozpuść w ziemnej wodzie. Mieszając, dodaj do gruszek.

Owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.

Ubij pianę z 4 białek z dodatkiem cukru, aż zrobi się sztywna. Pianę rozprowadź na wierzchu gruszek.

Na tarce zetrzyj pozostałe zamrożone ciasto. Tak przygotowaną tartę piecz w 170°C przez 25 min.