Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jesienią coraz częściej wybieram desery z gruszkami w roli głównej. W Akademii Smaku prezentuję tartę z dodatkiem tych smakowitych owoców. Podpiekany wcześniej spód, do tego dużo nadzienia gruszkowego z nutą pomarańczy, a wszystko to przykryte bezą.

Składniki

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody

Beza z gruszkami:
1 kg gruszek
3 łyżki miodu
40 ml likieru pomarańczowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 białka
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
skórka z 2 pomarańczy

Opis wykonania

1

Przygotuj ciasto – przesianą mąkę połącz w robocie kuchennym z solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Przy pomocy noża posiekaj wszystkie składniki, aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtko. Stopniowo dodawaj wodę, szybko zagniatając, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części (3/4 i 14). Większą część rozwałkuj i dokładnie wylep dno formy do tarty o średnicy ok. 26 cm. Mniejszą część ciasta włóż do lodówki.

2

Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.

Ciasto włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne. Owoce pokrój w kostkę ok. 2 cm.

Gruszki wrzuć do miski, dodaj skórkę z pomarańczy i cukier waniliowy.

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojone gruszki. Dodaj miód. Smaż około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj likier i smaż na płycie grzewczej jeszcze 5 minut.

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Mąkę ziemniaczaną rozpuść w ziemnej wodzie. Mieszając, dodaj do gruszek.

Owoce wyłóż na podpieczony wcześniej spód.

Ubij pianę z 4 białek z dodatkiem cukru, aż zrobi się sztywna. Pianę rozprowadź na wierzchu gruszek.

Na tarce zetrzyj pozostałe zamrożone ciasto. Tak przygotowaną tartę piecz w 170°C przez 25 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wygląda pysznie, ciekawa alternatywa dla klasycznej szarlotki.
Toporkiewicz
idealna, polecam dodac troche rabarbaru do gruszek zeby przełamać trochę tę słodkość bezy
Efffka
Domownicy zachwyceni, przepis godny polecenia