Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tarta z bezą

Tarta z bezą

Tarta jest rodzajem wypieku, na który składają się podstawa z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienie. Tym razem skupimy się na tartach ze słodkim nadzieniem, więc jeśli poszukujesz...

Czytaj więcej
Tarta z bezą
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tarta jest rodzajem wypieku, na który składają się podstawa z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta oraz nadzienie. Tym razem skupimy się na tartach ze słodkim nadzieniem, więc jeśli poszukujesz przepisu na tartę z bezą lub z owocami, to świetnie trafiłeś!

Prosty sposób na pyszny deser

Przygotowywanie tarty zaczynamy od wyrobienia ciasta. W sklepach są dostępne już gotowe spody, więc jeśli nie czujesz się pewnie na kulinarnym gruncie, to spokojnie możesz zakupić ciasto na tartę. Jeśli decydujesz się na samodzielne przyrządzenie spodu, np. z ciasta kruchego, to pamiętaj o kilku ważnych rzeczach. Po pierwsze, składniki powinny być zimne, a zamiast tradycyjnego cukru kryształu, lepiej użyć cukru pudru, który zapobiegnie powstawaniu nieestetycznych wypukłości na powierzchni ciasta. Po drugie, przed wstawieniem do piekarnika, spód powinien być schłodzony (przynajmniej przez 30 minut w lodówce). Jeśli chodzi o nadzienie, to wszystko zależy od Twoich kulinarnych preferencji.  

Marzy Ci się tarta cytrynowa z bezą? Wystarczy wlać do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, a następnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zagotowanego w rondelku masła z cukrem i podgrzewaj, aż powstanie gęsta masa. W czasie, gdy nadzienie będzie stygnąć, ubij białka na sztywną pianę i dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną. Na koniec wyłóż na spód, cytrynowe nadzienie i przykryj pianą z białek. Piecz tartę przez około 25 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.