Tosty z jajkiem
Tosty z jajkiem to idealny pomysł na śniadanie. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz przygotować je na różne sposoby. Jednym z nich są francuskie tosty z jajkiem, czyli kromki...
Czytaj więcej
Tosty z jajkiem to idealny pomysł na śniadanie. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni możesz przygotować je na różne sposoby. Jednym z nich są francuskie tosty z jajkiem, czyli kromki chleba namoczone w jajku i smażone na patelni. Można serwować je na słodko – z dżemem lub kremem czekoladowym – oraz na słono, np. z bekonem, a ich przyrządzanie jest niezwykle proste. Wystarczy pomieszać roztrzepane jajko ze szczyptą soli i dolać trochę mleka, a kromki chleba namoczyć z obu stron w przygotowanej wcześniej mieszance i smażyć je na maśle aż do zarumienienia. Innym ciekawym i nieskomplikowanym przepisem są tosty z jajkiem sadzonym. W tym przypadku należy zacząć od ułożenia pieczywa na blasze do pieczenia i ułożeniu na nim plastrów sera i pokrojonych pieczarek. Tak przygotowane kromki trzeba piec przez około 15 minut, a w czasie oczekiwania na nie, usmażyć jajka sadzone, które dopełnią naszą potrawę.