Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wątróbka

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Właściwości wątróbki

Wątróbka drobiowa to jeden z najczęściej wykorzystywanych podrobów w kuchni. Po obróbce termicznej ma delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Wartość energetyczna 100 g wątróbki wynosi średnio około 130 kcal. Dotyczy to zarówno wątróbki z kurczaka, jak i z indyka. Jednak w zależności od sposobu chowu, paszy i długości życia zwierzęcia, kaloryczność może być wyższa. Wątróbka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A oraz żelaza.

Jak przyrządzić wątróbkę?

Większość przepisów na wątróbkę zakłada podsmażenie jej z cebulką i podanie z ziemniakami. Na szczęście wątróbkę można podać w ciekawszy sposób. Wątróbki doskonale komponują się z owocami. Jedną z popularniejszych wariacji na temat wątróbki jest połączenie jej z malinami i octem balsamicznym. Maliny można dodać w całości lub jako mus. Dodając rukolę oraz szalotkę powstanie przepyszna sałatka z wątróbką. Będzie równie smaczna, jeśli zamiast na maliny zdecydujemy się dodatek gruszki oraz awokado. Wątróbka dobrze współgra również z jabłkiem, suszonymi śliwkami, pieczarkami oraz pomidorami. Nietypowym, ale niezwykle smacznym pomysłem jest dodanie do wątróbki jeżyn oraz porzeczek. Podobnie jak maliny, można je dodać w całości lub zmiksować.