Wątróbka
Właściwości wątróbki
Wątróbka drobiowa to jeden z najczęściej wykorzystywanych podrobów w kuchni. Po obróbce termicznej ma delikatną konsystencję i wręcz rozpływa się w ustach. Wartość energetyczna 100 g wątróbki wynosi średnio około 130 kcal. Dotyczy to zarówno wątróbki z kurczaka, jak i z indyka. Jednak w zależności od sposobu chowu, paszy i długości życia zwierzęcia, kaloryczność może być wyższa. Wątróbka charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy A oraz żelaza.
Jak przyrządzić wątróbkę?
Większość przepisów na wątróbkę zakłada podsmażenie jej z cebulką i podanie z ziemniakami. Na szczęście wątróbkę można podać w ciekawszy sposób. Wątróbki doskonale komponują się z owocami. Jedną z popularniejszych wariacji na temat wątróbki jest połączenie jej z malinami i octem balsamicznym. Maliny można dodać w całości lub jako mus. Dodając rukolę oraz szalotkę powstanie przepyszna sałatka z wątróbką. Będzie równie smaczna, jeśli zamiast na maliny zdecydujemy się dodatek gruszki oraz awokado. Wątróbka dobrze współgra również z jabłkiem, suszonymi śliwkami, pieczarkami oraz pomidorami. Nietypowym, ale niezwykle smacznym pomysłem jest dodanie do wątróbki jeżyn oraz porzeczek. Podobnie jak maliny, można je dodać w całości lub zmiksować.