Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą

Wątróbką ze śliwkami z sokiem z pomarańczy w naleśniku gryczanym na szpinaku z popcornem i grillowaną pomarańczą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Soli nie użyłam do tego dania, a wszystkie smaki idealnie się skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały.

Składniki

100 g kaszy gryczanej niepalonej
olej rzepakowy
6 szt. wątróbki z indyka
1/2 szt. białej cebuli
10 szt. śliwek suszonych
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 szt. pomarańcze
4 szt. garście szpinaku
mleko
50 g popcorn z kaszy gryczanej
pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku
świeży koperek

Opis wykonania

Naleśniki ok. 6 szt.: Kaszę zalewamy zimną wodą (300 ml wody na 100 g kaszy) i odstawiamy na 24 godziny. Po namoczeniu odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki z dwóch stron.

Nadzienie: wątróbkę płuczemy, oczyszczamy z wystających żyłek. Moczymy w mleku ok. 10 min. odsączamy z nadmiaru mleka w ręcznik papierowy i kroimy w kostkę. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na 2 łyżkach oleju, na złoty kolor. Dodajemy do niej wątróbkę i podsmażamy ok.1 min. Dodajemy 8 śliwek pokrojonych w plasterki, sos sojowy i sok z ½ pomarańczy.

Wszystko razem podgrzewamy, tak aby sok z pomarańczy nam się zredukował (wszystkie smaki przenikną się wzajemnie). Całość doprawiamy pieprzem do smaku. Nadzienie przekładamy na naleśniki, zwijamy w rulon i przekrawamy na mniejsze porcje. Świeży szpinak układamy na talerzu, na nim stawiamy naleśniki, dodajemy plasterki grillowanej na patelni pomarańczy i kilka plasterków śliwki. Całość posypujemy popcornem z kaszy gryczanej.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych