Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka.
4 porcje
Średnie
Składniki
Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka.
Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka.
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce umieścić kawałki królika (bez kości pokroić na małe kawałki) i wątrobę, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i połowę wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce (marynować) przez noc. W pozostałej części wina moczyć suszone śliwki.
Zemleć zamarynowane mięso z królika oraz wątróbki, następnie dodać mięso mielone wieprzowe, marynatę, która została z marynowania królika, jajko, koniak, namoczoną wcześniej w mleku bułkę, żółtko, drobno pokrojone śliwki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie. Na sam koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.
Naczynie żaroodporne bądź brytfannę wyłożyć cienkimi plasterkami boczku ,następnie do tak przygotowanego naczynia włożyć pasztet. Przed włożeniem do piekarnika uderzyć lekko 2-3 razy foremka w blat - aby pasztet był odpowiednio napowietrzony. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieścić formę z pasztetem większym naczyniu zalanym wcześniej wrzącą wodą wokół, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do około 2 godzin, obniżając temperaturę do 160 stopni po 30 minutach. Pozostawić do całkowitego schłodzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2dni przed podaniem.
Komentarze