Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka.

Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka.
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka to niebanalna propozycja na ciekawa przekąskę .

Składniki

1,5 kg Królik
4 szt. Królicze wątróbki
2 szt. Jajka
3 szt. Liście laurowe
1 łyżeczka Suszonego tymianku
1,5 l Wino białe
1,5 kg Mięso mielone wieprzowe
300 g Suszonych śliwek
100 g Boczek
250 ml Koniak
1 szt. Bulka
100 ml Mleko

Opis wykonania

W misce umieścić kawałki królika (bez kości pokroić na małe kawałki) i wątrobę, liść laurowy, tymianek, pieprz, sól i połowę wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce (marynować) przez noc. W pozostałej części wina moczyć suszone śliwki.

Zemleć zamarynowane mięso z królika oraz wątróbki, następnie dodać mięso mielone wieprzowe, marynatę, która została z marynowania królika, jajko, koniak, namoczoną wcześniej w mleku bułkę, żółtko, drobno pokrojone śliwki. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie. Na sam koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wszystko wymieszać.

Naczynie żaroodporne bądź brytfannę wyłożyć cienkimi plasterkami boczku ,następnie do tak przygotowanego naczynia włożyć pasztet. Przed włożeniem do piekarnika uderzyć lekko 2-3 razy foremka w blat - aby pasztet był odpowiednio napowietrzony. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieścić formę z pasztetem większym naczyniu zalanym wcześniej wrzącą wodą wokół, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do około 2 godzin, obniżając temperaturę do 160 stopni po 30 minutach. Pozostawić do całkowitego schłodzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2dni przed podaniem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Domowy chleb ze swojskim pasztetem i nic więcej nie trzeba 😍