

Kremowy pasztet z krolika z suszona śliwka to niebanalna propozycja na ciekawa przekąskę .
1.W misce umieścić kawałki królika( bez kości pokroić na małe kawałki ) i wątrobę, liść laurowy, tymianek, pieprz,sol i połowę wina. Dobrze wymieszać, przykryć i zostawić w lodówce ( marynować )przez noc. W pozostałej części wina moczyć suszone śliwki. 2.zmiel zamarynowane mięso z królika oraz wątróbki,następnie dodaj mięso mielone wieprzowe, marynatę która została z marynowania królika,jajko, koniak,namoczona wcześniej w mleku bułkę ,żółtko, drobno pokrojone śliwki ,dopraw sola i pieprzem, i wymieszaj dokładnie, na sam koniec dodaj ubita na sztywno piane z białek i jeszcze raz delikatnie wszystko zamieszaj. 3.naczynie żaroodporne bądź brytfannę wyłóż cienkimi plasterkami boczku ,następnie do tak przygotowanego naczynia wyłóż pasztet.przed włożeniem do piekarnika uderz lekko 2-3 razy foremka w blat- aby pasztet był odpowiednio napowietrzony. 4.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Umieścić formę z pasztetem większym naczyniu zalanym wczesniej wrzącą wodą wokół, tak do 2/3 formy z pasztetem. Piec do około 2 godzin, obniżając temperaturę do 160 stopni po 30 minutach.Pozostawić do całkowitego schłodzenia pasztet i przechowywać go w lodówce przez 1-2dni przed podaniem.Smacznego!