Zapiekanka warzywna
Zapiekanka warzywna z makaronem lub ziemniakami czy dodatkiem mięsa to łatwe danie na obiad lub kolację na ciepło, które następnego dnia można zabrać do pracy. Zapiekanka to także dobry sposób na gotowanie zero waste – do zapieczenia nadają się prawie wszystkie warzywa, resztki pozostawionego w opakowaniach makaronu czy nawet kurczak pieczony z obiadu poprzedniego dnia.
Przepis na zapiekankę
Zapiekanka warzywna z makaronem to danie, które robi się samo. Ułożone warstwami w nasmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym warzywa i makaron wystarczy włożyć do piekarnika, odczekać ok. 45 minut i gotowe.
Ugotowany al dente makaron przełożony warstwą uduszonego szpinaku, pokrojonymi w plastry pomidorami i warstwą startego sera żółtego to prosta warzywna zapiekanka przypominająca w smaku lasagne. Aby ją przygotować, na warstwę makaronu ułóż warstwę brokułów, papryki czerwonej, cebuli, cukinii w plasterkach i pomidorów – lub innych warzyw, które lubisz. Zalej sosem beszamelowym, posyp serem i zapiecz.
Do zapiekanek warzywnych możesz poza sezonem wykorzystać mieszanki mrożonek, np. warzywa na patelnię. Wersje warzywne można wzbogacić dodatkiem mielonego mięsa (wcześniej uduszonego lub podsmażonego), upieczonym filetem z kurczaka lub kiełbasą chorizo.
Doskonale smakuje także zapiekanka warzywna z ziemniakami. Pokrojone w cienkie plastry surowe ziemniaki z warzywami i zapieczonym serem przygotujesz także na patelni. Zamiast sosu beszamelowego polej wszystkie składniki rozmieszanymi jajkami, posyp serem i zapiecz.
Makaron z powodzeniem zastąpisz także kaszą lub ryżem.
Zapiekanka warzywna z kurczakiem, mięsem mielonym lub kiełbasą chorizo czy rybą to także pomysł na podanie warzyw najmłodszym. Zapieczone pod warstwą sera z dodatkiem sosu pomidorowego lub keczupu posmakują nawet tym, którzy nie zaliczają się do fanów roślin na talerzu.