Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy perłowej
4 porcje
Średnie
Zapiekanka z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i jedynej kaszy jaka była. W sumie wyszło całkiem fajne danie.
Składniki
1 szt. polędwiczka wieprzowa (ok 400g)
1 l rosół (wołowo-drobiowy lub drobiowy)
1 szt. por
2 szt. marchewka
2 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia średnia
2 szt. czosnek ząbki
200 g kasza perłowa
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka sól
1 szczypta pierz świeżo mielony
2 szt. tymianek świeże gałązki
Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy perłowej
Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy perłowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwile. Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Następnie obsmaż polędwiczkę na rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odstaw by chwilę odpoczęła, po czym pokrój na grube plastry. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Warzywa umyj, obierz i pokrój: cebule w piórka, paprykę w paski, cukinie i marchewkę w plasterki.
Kaszę ugotuj na półtwardo z odrobiną soli. Odcedź.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, na środek plastry mięsa, obłóż dookoła warzywami. Całość zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył kasze. Na wierzch ułóż gałązki tymianku, posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz około 40 minut.
Komentarze