Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy perłowej

Opis wykonania

Zapiekanka z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i jedynej kaszy jaka była. W sumie wyszło całkiem fajne danie.

Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwile. Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Następnie obsmaż polędwiczkę na rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odstaw by chwilę odpoczęła, po czym pokrój na grube plastry. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Warzywa umyj, obierz i pokrój: cebule w piórka, paprykę w paski, cukinie i marchewkę w plasterki.
Kaszę ugotuj na półtwardo z odrobiną soli. Odcedź.
W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, na środek plastry mięsa, obłóż dookoła warzywami. Całość zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył kasze. Na wierzch ułóż gałązki tymianku, posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz około 40 minut.