Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy perłowej

Zapiekanka z polędwiczki, warzyw i kaszy perłowej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanka z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i jedynej kaszy jaka była. W sumie wyszło całkiem fajne danie.

Składniki

1 szt. polędwiczka wieprzowa (ok 400g)
1 l rosół (wołowo-drobiowy lub drobiowy)
1 szt. por
2 szt. marchewka
2 szt. cebula
1 szt. papryka czerwona
1 szt. cukinia średnia
2 szt. czosnek ząbki
200 g kasza perłowa
3 łyżka olej rzepakowy
1 łyżka sól
1 szczypta pierz świeżo mielony
2 szt. tymianek świeże gałązki

Opis wykonania

Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na chwile. Olej wlej na patelnię i rozgrzej. Następnie obsmaż polędwiczkę na rozgrzanym oleju z wszystkich stron. Zdejmij z patelni, odstaw by chwilę odpoczęła, po czym pokrój na grube plastry. Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Warzywa umyj, obierz i pokrój: cebule w piórka, paprykę w paski, cukinie i marchewkę w plasterki. Kaszę ugotuj na półtwardo z odrobiną soli. Odcedź. W żaroodpornym naczyniu układaj warstwami kaszę, na środek plastry mięsa, obłóż dookoła warzywami. Całość zalej rosołem, tak aby warstwy się nie wymieszały, a płyn lekko zakrył kasze. Na wierzch ułóż gałązki tymianku, posyp pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz około 40 minut.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie posypana dodatkowow serem dla podbicia smaku