Pikantna zapiekanka z dyni

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Pikantna zapiekanka z dyni
Pikantna zapiekanka z dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Namoczyć ziarno pszenicy (bulgur) w dużej ilości wody. Dynię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Włożyć do perforowanego pojemnika i wsunąć do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem i mieszanką pięciu przypraw.
Piec przez kolejne pięć minut, a następnie dodać pietruszkę. Odlać pszenicę (bulgur). Zagnieść ciasto z pszenicy, dyni, soli, pieprzu i mąki. Natłuścić ognioodporną formę 20x20 cm i wyłożyć połową przypraw. Rozłożyć na nim mięso mielone. Przykryć ciastem. Zapiekankę skropić pozostałym olejem i piec zgodnie z przepisem.
Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C, dynia: 15 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 175⁰C, 20 minut.
Komentarze