Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekana z pszenicy, dyni i jagnięcego mięsa mielonego.

Składniki

200 g łamanej pszenicy (bulgur)
600 g dyni olbrzymiej
cebule
ząbek czosnku
2-3 łyżka oliwy
300 g jagnięcego mięsa mielonego
sól, czarny pieprz
2 łyżka mąki
1 łyżeczka mieszanki pięciu przypraw (anyżek, biały pieprz, koper włoski. cynamon, goździki)
pęczka natki pietruszki

Opis wykonania

Namoczyć ziarno pszenicy (bulgur) w dużej ilości wody. Dynię oczyścić, umyć i pokroić w kostkę o wielkości ok. 2 cm. Włożyć do perforowanego pojemnika i wsunąć do komory gotowania. Pod spód wsunąć pojemnik nieperforowany. Gotować na parze według przepisu. Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, doprawić solą, pieprzem i mieszanką pięciu przypraw.

Piec przez kolejne pięć minut, a następnie dodać pietruszkę. Odlać pszenicę (bulgur). Zagnieść ciasto z pszenicy, dyni, soli, pieprzu i mąki. Natłuścić ognioodporną formę 20x20 cm i wyłożyć połową przypraw. Rozłożyć na nim mięso mielone. Przykryć ciastem. Zapiekankę skropić pozostałym olejem i piec zgodnie z przepisem.

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w temperaturze 100⁰C, dynia: 15 minut. Pieczenie: gorące powietrze + gotowanie na parze w 175⁰C, 20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
polecam, smaczny przepis