Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

 

Zupa przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem włoszczyzny, pieczarek i makaronu lub ziemniaków, zabielana śmietaną.

Krem pieczarkowy

Lekka i łagodna w smaku zupa pieczarkowa powstanie także po zmiksowaniu, podana jako krem z pieczarek z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek. Efektownie prezentuje się biała zupa-krem z grzybów, połączona z kremem w innym kolorze, np. brokułowym lub szparagowym, serwowana z prażonymi płatkami migdałów – to propozycja na podanie zupy pieczarkowej na uroczysty obiad lub kolację.

Zupa pieczarkowa – przepis

Przepis na zupę pieczarkową to przygotowanie wywaru z mięsa (drobiowe mięso to baza do łagodniejszej w smaku zupy) i warzyw, do którego dodajemy umyte i pokrojone w plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną pieczarkową można zblendować, by uzyskać zupę-krem. Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pieczarkowa z makaronem najlepiej smakuje z dodatkiem świderków, penne lub orzo.