Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Zupa przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem włoszczyzny, pieczarek i makaronu lub ziemniaków, zabielana śmietaną. Krem pieczarkowy Lekka i łagodna w smaku zupa pieczarkowa powstanie także po...

Czytaj więcej
Zupa pieczarkowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zupa przygotowywana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem włoszczyzny, pieczarek i makaronu lub ziemniaków, zabielana śmietaną.

Krem pieczarkowy

Lekka i łagodna w smaku zupa pieczarkowa powstanie także po zmiksowaniu, podana jako krem z pieczarek z dodatkiem groszku ptysiowego lub grzanek. Efektownie prezentuje się biała zupa-krem z grzybów, połączona z kremem w innym kolorze, np. brokułowym lub szparagowym, serwowana z prażonymi płatkami migdałów – to propozycja na podanie zupy pieczarkowej na uroczysty obiad lub kolację.

Zupa pieczarkowa – przepis

Przepis na zupę pieczarkową to przygotowanie wywaru z mięsa (drobiowe mięso to baza do łagodniejszej w smaku zupy) i warzyw, do którego dodajemy umyte i pokrojone w plasterki lub starte na tarce o grubych oczkach pieczarki oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Tak przygotowaną pieczarkową można zblendować, by uzyskać zupę-krem. Zupę zabielamy śmietaną i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Pieczarkowa z makaronem najlepiej smakuje z dodatkiem świderków, penne lub orzo.