Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznych wypieków. Delikatne ciasto, spora ilość truskawek a wszystko to przykryte złotą kruszonką.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg truskawek

Kruszonka:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru

Opis wykonania

Przygotuj kruszonkę – na patelni roztop masło i dodaj cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszaj do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Odstaw.

Miękkie masło z cukrem ucieraj przy pomocy robota kuchennego. Następnie dodawaj po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawaj ją do przygotowanej wcześniej masy.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Kiedy składniki dobrze się połączą, całe ciasto przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem.

Na ciasto układaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze części truskawki, tak by pokryły całą powierzchnię.

Na truskawki nałóż przygotowaną kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 60 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, dzięki truskawce nie jest takie słodkie!