Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto ucierane z truskawkami

Opis wykonania

Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznych wypieków. Delikatne ciasto, spora ilość truskawek a wszystko to przykryte złotą kruszonką.

Ciasto ucierane z truskawkami - krok 1

Przygotuj kruszonkę – na patelni roztop masło i dodaj cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszaj do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Odstaw.

Ciasto ucierane z truskawkami - krok 2

Miękkie masło z cukrem ucieraj przy pomocy robota kuchennego. Następnie dodawaj po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawaj ją do przygotowanej wcześniej masy.

Ciasto ucierane z truskawkami - krok 3

Kiedy składniki dobrze się połączą, całe ciasto przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem.

Na ciasto układaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze części truskawki, tak by pokryły całą powierzchnię.

Na truskawki nałóż przygotowaną kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 60 minut.

Bosch do kuchni