Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznych wypieków. Delikatne ciasto, spora ilość truskawek a wszystko to przykryte złotą kruszonką.

Składniki

Ciasto:
250 g mąki pszennej
200 g masła
4 jajka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg truskawek

Kruszonka:
150 g mąki
75 g masła
75 g cukru

Opis wykonania

1

Przygotuj kruszonkę – na patelni roztop masło i dodaj cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszaj do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Odstaw.

2

Miękkie masło z cukrem ucieraj przy pomocy robota kuchennego. Następnie dodawaj po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawaj ją do przygotowanej wcześniej masy.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
3

Kiedy składniki dobrze się połączą, całe ciasto przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem.

Na ciasto układaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze części truskawki, tak by pokryły całą powierzchnię.

Na truskawki nałóż przygotowaną kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 60 minut.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Zdecydowanie jedno z moich ulubionych ciast, dzięki truskawce nie jest takie słodkie!
Ewusia1222
Pyszne ciasto ucierane, bardzo nam smakowało
Marzenna
Jest wilgotne i pachnie truskawkami.Przepis idealny do ciast z owocami
Testerka84
Ciasto które może zrobić nawet 12latka. Fajny przepis