Ciasto ucierane z truskawkami
4 porcje
90 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Ciasto ucierane z truskawkami
Ciasto ucierane z truskawkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj kruszonkę – na patelni roztop masło i dodaj cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszaj do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Odstaw.
Miękkie masło z cukrem ucieraj przy pomocy robota kuchennego. Następnie dodawaj po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawaj ją do przygotowanej wcześniej masy.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Kiedy składniki dobrze się połączą, całe ciasto przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem.
Na ciasto układaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze części truskawki, tak by pokryły całą powierzchnię.
Na truskawki nałóż przygotowaną kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz ok. 60 minut.
Komentarze