Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ciasto ucierane z truskawkami

Opis wykonania

Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznych wypieków. Delikatne ciasto, spora ilość truskawek a wszystko to przykryte złotą kruszonką.

Ciasto ucierane z truskawkami - krok 1

Przygotuj kruszonkę - na patelni roztop masło i dodaj cukier. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać dodaj mąkę i wszystko dobrze ze sobą wymieszaj do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek kruszonki. Odstaw.

Ciasto ucierane z truskawkami - krok 2

Miękkie masło z cukrem ucieraj przy pomocy miksera.  Następnie dodawaj po kolei jajka – cały czas intensywnie ucierając masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.  Niewielkimi porcjami, cały czas mieszając, dodawaj ją do przygotowanej wcześniej masy.

Ciasto ucierane z truskawkami - krok 3

Kiedy składniki dobrze się połączą, całe ciasto przełóż do okrągłej formy wysmarowanej masłem.

Na ciasto układaj odszypułkowane i pokrojone na mniejsze części truskawki, tak by pokryły całą powierzchnię.

Na truskawki nałóż przygotowaną kruszonkę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz ok. 60 minut.