Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zaskocz przyjaciół pożywnymi domowymi wege burgerami, przygotowanymi według prostego przepisu. To zdrowe i smaczne danie z pewnością przypadnie im do gustu.

Składniki

Kotlet do wege burgera:
Pół puszki soczewicy
Cebula
Pół średniej wielkości marchewki
1 ząbek czosnku (jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak można dodać 2 ząbki)
3 płaskie łyżki kaszy manny
Garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta curry, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła)
Pół szklanki mąki gryczanej lub kukurydzianej do obtoczenia wege burgerów
Łyżkę oliwy z oliwek
Olej do smażenia
Dodatki:
2 bułki do burgerów (lub zwykłe, pełnoziarniste kajzerki)
1 mała cebula (dowolnie: czerwona lub biała)
Garść rukoli
2 plastry pomidora lub kilka plasterków świeżego ogórka
Ulubiony sos (szczególnie polecamy jogurtowo- ziołowy lub czosnkowy)

Opis wykonania

Marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie delikatnie podsmaż na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek.

Dobrze odsączoną z zalewy cieciorkę przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, łyżkę oliwy oraz przyprawy i dokładnie zblenduj. Ostudzoną marchew pokrój w drobniutką kostkę i przełóż do pozostałych składników, następnie dodaj zieleninę, kaszę mannę i ulubione przyprawy. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie połącz ze sobą.

Porada

Do zblendowanej ciecierzycy możesz dodać jedno jajko, aby masa lepiej się formowała, a kotlety nie rozpadały podczas smażenia.

Bosh Logo
Bosh

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety, lekko je spłaszczając, a następnie obtocz z obu stron w mące. Kotlety przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony).

Przygotuj bułki (możesz je wcześniej lekko opiec w piekarniku, będą wówczas pysznie chrupiące), a następnie posmaruj niewielką ilością ulubionego sosu. Na bułkę ułóż kolejno dodatki: pokrojoną w krążki cebulę, rukolę, kotlety, plasterki pomidora lub ogórka. Całość przykryj drugą połówką bułki również posmarowaną sosem. 

Pyszne wegetariańskie burgery gotowe!

Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny zamiennik mięsa, smaczne.
Pafwvcio
Szybkie burgery ale nie smaczne :P