Wege burgery. Szybkie i smaczne
2 porcje
30 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wege burgery. Szybkie i smaczne
Wege burgery. Szybkie i smaczne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie delikatnie podsmaż na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek.
Dobrze odsączoną z zalewy cieciorkę przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, łyżkę oliwy oraz przyprawy i dokładnie zblenduj. Ostudzoną marchew pokrój w drobniutką kostkę i przełóż do pozostałych składników, następnie dodaj zieleninę, kaszę mannę i ulubione przyprawy. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie połącz ze sobą.
Porada
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety, lekko je spłaszczając, a następnie obtocz z obu stron w mące. Kotlety przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony).
Przygotuj bułki (możesz je wcześniej lekko opiec w piekarniku, będą wówczas pysznie chrupiące), a następnie posmaruj niewielką ilością ulubionego sosu. Na bułkę ułóż kolejno dodatki: pokrojoną w krążki cebulę, rukolę, kotlety, plasterki pomidora lub ogórka. Całość przykryj drugą połówką bułki również posmarowaną sosem.
Pyszne wegetariańskie burgery gotowe!
Komentarze