Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zaskocz przyjaciół pożywnymi domowymi wege burgerami, przygotowanymi według prostego przepisu. To zdrowe i smaczne danie z pewnością przypadnie im do gustu.

Składniki

Kotlet do wege burgera:
Pół puszki soczewicy
Cebula
Pół średniej wielkości marchewki
1 ząbek czosnku (jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak można dodać 2 ząbki)
3 płaskie łyżki kaszy manny
Garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta curry, zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła)
Pół szklanki mąki gryczanej lub kukurydzianej do obtoczenia wege burgerów
Łyżkę oliwy z oliwek
Olej do smażenia
Dodatki:
2 bułki do burgerów (lub zwykłe, pełnoziarniste kajzerki)
1 mała cebula (dowolnie: czerwona lub biała)
Garść rukoli
2 plastry pomidora lub kilka plasterków świeżego ogórka
Ulubiony sos (szczególnie polecamy jogurtowo- ziołowy lub czosnkowy)

Opis wykonania

Marchewkę ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia. Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę, a następnie delikatnie podsmaż na odrobinie oleju lub oliwy z oliwek.

Dobrze odsączoną z zalewy cieciorkę przełóż do miski, dodaj podsmażoną cebulkę z czosnkiem, łyżkę oliwy oraz przyprawy i dokładnie zblenduj. Ostudzoną marchew pokrój w drobniutką kostkę i przełóż do pozostałych składników, następnie dodaj zieleninę, kaszę mannę i ulubione przyprawy. Wszystkie składniki jeszcze raz dokładnie połącz ze sobą.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety, lekko je spłaszczając, a następnie obtocz z obu stron w mące. Kotlety przełóż na patelnie z rozgrzanym olejem i smaż do momentu, aż nabiorą złocistego koloru (około 2-3 minuty z każdej strony).

Przygotuj bułki (możesz je wcześniej lekko opiec w piekarniku, będą wówczas pysznie chrupiące), a następnie posmaruj niewielką ilością ulubionego sosu. Na bułkę ułóż kolejno dodatki: pokrojoną w krążki cebulę, rukolę, kotlety, plasterki pomidora lub ogórka. Całość przykryj drugą połówką bułki również posmarowaną sosem. 

Pyszne wegetariańskie burgery gotowe!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 3, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny zamiennik mięsa, smaczne.
fiziowaaa
Siostrze, wegance, bardzo smakowały, polecam :D
Ewusia1222
Pyszne vege burgery