Co na grilla? Sery, oczywiście! Jak grillować ser?

Co na grilla? Sery, oczywiście! Jak grillować ser?

 

Sery mogą być bardzo dobrą i bardzo smaczną alternatywą dla grillowanego mięsa. Jeżeli szukasz pomysłu, jak zorganizować wegetariańskie grillowanie, a może chcesz po prostu urozmaicić czysto mięsne grillowe menu, to właśnie grillowany ser może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Co więcej, grill z serem w roli głównej da Ci wiele więcej możliwości, bo sam ser wykorzystasz zarówno jako danie główne, ale też jako rewelacyjny dodatek do innych dań, np. sałatek.

Podstawowe pytanie, na które musisz znać odpowiedź, brzmi: jak grillować ser? Tu całą tajemnicą okazuje się odpowiedni dobór produktów, a właściwie konkretny typ sera. Niektóre sery położone na ruszcie zaczną się pięknie przypiekać i rumienić, a na ich powierzchni powstanie lekko chrupiąca, złota skorupka. Inne zaś w mgnieniu oka zaczną się rozpływać, oblepią ruszt, a ich część wyląduje na rozżarzonych kawałkach węgla drzewnego.

Jakie sery można grillować?

Ser na grilla musi być dobrany w taki sposób, aby możliwe było utrzymanie go w jednym kawałku przez cały czas podgrzewania. Oczywiście są również takie gatunki serów, których nie uda się upiec bezpośrednio na ruszcie, ale dobrze sprawdzą się np. jako składniki farszu.

Jedno jest pewne – sery na grillu zawsze dodadzą całemu menu dużo wyrazistych smaków. Wystarczy, że zadbasz o dobór odpowiedniego gatunku sera, pasującego smakiem i konsystencją do przyrządzonego dania. I tak możemy podzielić sery na twardsze i bardziej suche, których zewnętrzna warstwa zdąży się zwykle wystarczająco dobrze przypiec, by utrzymać wewnątrz płynną zawartość.

Halloumi – ser idealny na grilla

Najlepszy pomysł na grilla z serem w roli głównej to wybór sera halloumi. Szczególnie na początku Twojej przygody i eksperymentowania, kiedy uczysz się, jak grillować ser, to właśnie halloumi będzie idealnym wyborem. Po prostu bardzo trudno jest coś zepsuć w przypadku tego sera.

Bardzo dobrze znosi on podgrzewanie do wysokich temperatur i zamiast się topić, pięknie się rumieni i zachowuje pierwotny kształt. Warto również wiedzieć, że aby przyrządzić z sera halloumi przekąski na grilla, wystarczy że pokroisz go w kawałki na jeden kęs. Możesz również pokusić się o porcje w rozmiarze kotletów i użyć tak grillowanego sera do własnej roboty burgerów.

Halloumi to ser o niezbyt wyrazistym smaku, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do grillowanych warzyw i sałatek. Nawet jeżeli użyjesz go dość dużo, nie zdominuje smaku pozostałych składników potrawy. Możesz go zatem dodać do sałatki greckiej, a także do grillowanego bakłażana i cukinii.

grillowane halloumi, grillowany ser, ser z grilla, jak grillować sery

Oscypek z grilla – koniecznie z żurawiną!  

Numer dwa na liście serów najlepiej nadających się do grillowania to nasz rodzimy oscypek. Każdy z nas zna go bardzo dobrze. Najlepsze oczywiście są oscypki świeże, zakupione wprost z bacówki w trakcie wyprawy górskimi szlakami.

Prawdziwy oscypek świetnie sprawdzi się na grillu. Powinno się udać upiec go nawet wprost na ruszcie, bez pomocy aluminiowych tacek. Możesz do tego celu użyć zarówno małych serków w wersji na jeden kęs, ale też grubszych plastrów odkrojonych z tradycyjnego, dużego oscypka w kształcie wrzeciona.

Gdy położysz oscypek na grillu, najczęściej wystarczą mu około 2 minuty grillowania z każdej strony. Powinien się z wierzchu przyrumienić, a w środku lekko zmięknąć. Serwować można go jako niezależną przekąskę, np. z klasycznym z dodatkiem w postaci żurawiny lub z dowolną owocową konfiturą, a nawet z sosem czosnkowym.

Grillowany oscypek zyskuje jeszcze więcej wędzonych, dymnych aromatów, a przez to świetnie nadaje się jako dodatek do sałatki z grillowanych warzyw. Z powodzeniem zastąpi też mięso jako główny element dań wegetariańskich.

Grillowanie mozzarelli i innych miękkich serów wbrew pozorom również jest możliwe. Nie nadaje się oczywiście taki ser do położenia bezpośrednio na ruszcie, ale bardzo dobrze spisze się np. jako składnik farszu w nadziewanych warzywach, takich jak cukinia, papryka czy bakłażan.

Jeżeli nie do końca przekonują cię grillowane warzywa, miękkie i łatwiej topiące się sery możesz zamknąć w placku typu tortilla.

grillowany oscypek, oscypek z żurawiną, ser górski z grilla

Pomysły na grilla – serowe inspiracje        

A teraz pora na konkrety, czyli kilka ciekawych serowych inspiracji do wykorzystania na dowolną okazję. Ser z grilla to oczywiście głównych składnik tych dań!

Pierwsza propozycja to grillowany ser camembert z orzechowo-bakaliową posypką. Połączenie bardzo wytrawnego smaku sera pleśniowego z orzechowo-owocowymi, słodkimi nutami to zestawienie z jednej strony wręcz szokujące, ale tak naprawdę te smaki uzupełniają się tak dobrze, że z pewnością pokocha to danie dosłownie każdy!

grillowany camembert, camembert z grilla

Kolejna inspiracja to niebanalne połączenie typowych produktów. Wyobraź sobie grillowaną roladkę z cienkich plastrów boczku lub dojrzewającej szynki, nadziewaną góralskim oscypkiem i żurawiną. Przygotowanie tej przekąski jest banalnie proste i sprowadza się do pokrojenia oscypka w długie słupki o grubości ok 1 cm. Długie i cienkie plastry szynki (lub boczku) smarujemy ostrą musztardą i dodajemy niewielką ilość żurawiny, lub ulubionej owocowej konfitury. Bardzo dobrze sprawdzi się w tym przepisie np. powidło śliwkowe.

Na tak przygotowany kawałek mięsa układamy kawałek oscypka, zawijamy całość dość ciasno i gotowe! Roladki należy grillować przez 2-4 minuty z każdej strony do czasu, aż ładnie się zrumienią.

Kolejną inspiracją do serowego grillowania jest przygotowanie mini-chlebków nadziewanych dowolnym, ulubionym rodzajem sera. Wystarczy, że przygotujesz ciasto na pizzę z dowolnego przepisu i podzielisz je na małe kulki. Każdą porcję ciasta możesz rozpłaszczyć dłońmi, tak aby miało grubość ok 3 mm, a następnie nałożyć na wierzch porcję ulubionego sera i skleić ciasto w taki sam sposób jak lepi się pierogi. Kształt gotowej bułeczki jest zupełnie dowolny – przypominać może polskie pierogi, może być okrągła i pękata, a także podłużna jak bagietka. Zależy to tylko od Twojej wyobraźni i pomysłowości.

Przed położeniem na ruszt warto posmarować każdą sztukę serowego chlebka oliwą lub roztopionym masłem, dzięki temu dużo ładniej się upiecze.

Grill cały rok!

Tradycyjne grillowanie pod chmurką to rarytas zarezerwowany na ciepłe, wiosenne i letnie dni. Na szczęście są dobre sposoby, żeby cieszyć się grillowaniem przez okrągły rok.

Pierwszy z nich to grillowanie na grillu elektrycznym. Urządzenie to ma wiele zalet, ale największą jest po prostu możliwość grillowania w zamkniętych pomieszczeniach. Jego działanie jest najbardziej zbliżone do tradycyjnego grillowania nad czerwonym, gorącym żarem. Oczywiście zabraknie w tak przygotowywanych potrawach dymnych aromatów, które uzyskać można z pomocą prawdziwego ognia.

Grillowanie w piekarniku z funkcją grilla to z kolei najprostszy sposób na zimowe grillowanie dla większości z nas. Każda typowa kuchnia wyposażona jest w piekarnik z grillem, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby właśnie z pomocą tego podstawowego kuchennego sprzętu AGD urządzić grillowanie o każdej porze roku. Wystarczy, że zapamiętasz, aby zawsze ustawiać maksymalną dostępną temperaturę i dopilnujesz, aby wszystkie grillowane potrawy spędziły w piekarniku jak najmniej czasu, bo dzięki temu nie zdążą się przesuszyć w środku, zanim na zewnątrz powstanie piękna rumiana skorupka, a dania nabiorą złoto-brązowej barwy i tak bardzo pożądanych w daniach z grilla oznak karmelizacji.

Grilluj przez cały rok i wykorzystuj do tego różne rodzaje serów. Dzięki temu odkryjesz nowe smaki i przekonasz się, które sery w wersji grillowanej najbardziej Ci smakują. Eksperymentuj z dodatkami i ciesz się wyjątkowym smakiem ciepłego, lekko roztopionego na grillu sera.