Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jak zrobić ciasto na pizzę?

Jak zrobić ciasto na pizzę?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Przygotowanie pysznego ciasta na pizzę wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby Ci się wydawać. W pierwszej kolejności musisz się wyposażyć w zestaw dobrych składników.

Gotowanie - zobacz przepisy.

W skład ciasta na pizzę wchodzi mąka, oliwa, sól, drożdże i woda.

  • Jeżeli przyrządzasz ciasto z droższy w proszku (instant), to wystarczy, że wymieszasz je razem z mąką i przesiejesz przez sitko.
  • Natomiast w sytuacji, kiedy korzystasz z drożdży świeżych, musisz je wymieszać z ciepłym mlekiem oraz cukrem i odstawić w ciepłe miejsce, by zaczął się proces fermentacji.

Przepisy - przejdź do strony głównej Akademii Smaku.

Ciasto na pizzę należy delikatnie wyrabiać, na sam koniec dodając oliwę z oliwek. Później kulkę ciasta wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce (25-30 stopni Celsjusza) na około pół godziny. Po tym czasie, gdy ciasto na pizzę już wyrośnie, przekładamy je na stolnice i wałkujemy, nadając mu kształt. Końcówki zaginamy, tworząc tzw. boczki pizzy. Odpowiednio przygotowane ciasto na pizzę to gwarancja niebywałego smaku potrawy oraz ładnego jej wyglądu.

Akademia Smaku - przejdź do strony głównej i wyszukaj przepisy.