- Tradycyjna kuchnia gruzińska
- Gruzińskie potrawy narodowe
- Przyprawy i sosy
- Przepisy kuchni gruzińskiej
Chinkali, chaczapuri, a może po prostu wino? Kuchnia gruzińska to bogactwo smaków i aromatów. Znajdziemy w niej dużo warzyw, orzechów i owoców, nie zabraknie również mięsa i serów. Różnorodność Gruzji jest jedyna w swoim rodzaju. W tej krainie pachnącej ziołami, każdy odkryje coś dla siebie.
Tradycyjna kuchnia gruzińska
Gruzja, ze względu na swój zróżnicowany klimat, posiada warunki do uprawy różnorodnych roślin, co ma bezpośrednie przełożenie na tamtejszą kuchnię. W kuchni gruzińskiej królują pomidory, papryka i bakłażany. Sporo w niej roślin strączkowych, m.in. fasoli, nie brakuje również aromatycznych ziół i przypraw, takich jak czosnek, cząber, szafran, rozmaryn, estragon czy koper. Gruzińskie słońce sprzyja dojrzewaniu cytrusów, melonów czy arbuzów, a tereny górskie – hodowli baraniny i produkcji serów. Typowym dodatkiem do gruzińskich potraw są orzechy włoskie.
Gruzja słynie także z dobrego wina, produkowanego z miejscowych winorośli.
W kuchni gruzińskiej znaleźć można wpływy indyjskie i mongolskie, co znajduje odzwierciedlenie w niektórych nazwach, jak np. puri – chleb, którego nazwa funkcjonuje do dziś zarówno w języku gruzińskim, jak i hindi. Istotną rolę w kuchni gruzińskiej odgrywają przystawki, do których zalicza się chaczapuri, czyli drożdżowy placek z serem na słono. Dania główne zaś, urozmaicają charakterystyczne sosy na bazie warzyw, owoców oraz aromatycznych przypraw i orzechów.
Gruzińskie potrawy narodowe
Kuchnia gruzińska staje się coraz bardziej popularna w Polsce. Ciężko dziś znaleźć osobę, która nie kojarzy takich nazw jak chaczapuri czy chinkali. Nie jest to tajny szyfr – za tymi nazwami kryją się konkretne, charakterystyczne lokalne potrawy. Gruzińskie chaczapuri z serem to chyba najbardziej rozsławiona przekąska, którą trudno pominąć, kosztując gruzińskich smaków.
Inną popularną przekąską z Gruzji są chinkali – sakiewki, znane również jako gruzińskie pierogi. Podaje się je gotowane lub odsmażane. Najczęściej spotykane chinkali to chinkali kalakuri, wypełnione mielonym mięsem z kolendrą. Farsz w gruzińskich pierogach może jednak przybierać różnorodną postać: grzybowy, ziemniaczany, fasolowy czy nawet krabowy – do wyboru, do koloru.
Adżapsandali to coś dla osób preferujących kuchnię w wersji wege. Jest to warzywny gulasz, którego bazę stanowi bakłażan, papryka, pomidory, cebula, czosnek, a w niektórych wersjach również ziemniaki. To typowe gruzińskie danie jednogarnkowe nabiera wyjątkowego charakteru dzięki lokalnym przyprawom. Wśród pysznych dań warzywnych swoje honorowe miejsce znajdzie również smażony bakłażan po gruzińsku, tzw. badridżani. Podaje się go z pastą orzechową, w której skład wchodzi czosnek, kolendra i papryczka chilli.
Amatorom mięsa do gustu przypadnie natomiast czakapuli – gulasz z jagnięciny lub cielęciny. Potrawa nasycona jest estragonem i aromatami dużej ilości świeżej zieleniny – kolendry, pietruszki, mięty, kopru – a także wina i sosu tkemali na bazie śliwek.
Przyprawy i sosy
Kuchnia gruzińska nie istniałaby bez odpowiednich przypraw oraz typowych dla niej sosów. Wymienić tu można 3 podstawowe sosy, stanowiące uzupełnienie tradycyjnych dań:
-
adżika – ostra pasta z czerwonej papryki z dodatkiem czosnku, soli i ziół,
-
saciwi – pasta z orzechów z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku, octu i pieprzu cayenne,
-
tkemali – aromatyczny sos na bazie śliwek z dodatkiem specjalnych przypraw.
Do sosów i potraw gruzińskich stosuje się też specyficzną mieszankę przypraw – chmeli suneli. Występują w niej m.in. suszone zioła, cząber, mięta, liść laurowy, kozieradka, szafran, ostra papryka i majeranek.
Przepisy kuchni gruzińskiej
Wbrew pozorom, wiele dań z kuchni gruzińskiej jesteśmy w stanie przygotować sami w domowym zaciszu. Niekoniecznie będziemy potrzebować do tego tradycyjnego pieca. Dzięki dostępnym technologiom, możemy redukować „ogień” nawet na płytach indukcyjnych. Funkcja MoveMode uratuje potrawy przed rozgotowaniem i pozwoli zachować ich oryginalny aromat. Niezależnie więc od tego, czy czeka nas duszenie, smażenie bądź gotowanie, wszystkie potrawy przygotujemy szybko, łatwo i wygodnie.
Chinkali
Pierożki chinkali w tradycyjnej wersji wypełnione są mięsem i bulionem. Istnieje przekonanie, że powinno się je zjadać rękami, początkowo nadgryzając część znajdującą się pod „ogonkiem” i wypijając bulion ze środka. Sakiewki faszeruje się mięsem wieprzowym lub wołowym. Sprawdź, jak przygotować chinkali we własnym domu.
Chaczapuri
Gruzińskie chaczapuri to po prostu ciasto drożdżowe z dodatkiem sera, a w przypadku swojej adżarskiej wersji – również jajka.
Zasadniczo chaczapuri ma trzy odmiany – imeruli, merguli i adżaruli. Chaczapuri imeruli to najpopularniejsza odmiana chlebka. W tej wersji, placek wypełniony jest serem tylko w środku. W chaczapuri merguli ser znajduje się zarówno w środku, jak i na wierzchu drożdżowego ciasta. Natomiast chaczapuri adżaruli przybiera kształt koperty, w której znajduje się ser, jajko oraz masło. Ich odmiany związane są z poszczególnymi regionami Gruzji.
Czurczchela
Czas na deser. Kuchnia gruzińska słynie nie tylko z aromatycznych dań głównych i wyjątkowych przekąsek, ale również z deserów. Jedną z charakterystycznych dla Gruzji słodkości jest czurczchela. To nawleczone na nitkę orzechy zatopione w otoczce, która powstaje z mąki oraz gęstego soku z winogron. Całość przybiera formę podłużnych batonów. To co? Do dzieła!
Kuchnia gruzińska jest pełna smaków i aromatów. Co najważniejsze – zaopatrzeni w odpowiednie składniki możemy przygotować potrawy we własnej kuchni. Warto eksperymentować przede wszystkim z przyprawami, ziołami i pysznymi sosami, które z pewnością zaskoczą swoim smakiem!