Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

55 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeśli marzysz, by zaskoczyć kogoś bliskiego pysznym śniadaniem, to bułeczki drożdżowe sprawdzą się w 100%! Gorące, chrupiące i świeże, doskonale smakować będą z ulubionym dżemem albo konfiturą czy też świeżym masłem. Bułeczki drożdżowe można przygotować same albo z nadzieniem, na przykład ze szpinakiem.

Składniki

50-60 dag mąki pszennej (typ 500)
3 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli
1 łyżka oleju słonecznikowego

Opis wykonania

Mąkę przesiej do miski. Zrób dołek, wkrusz drożdże, dodaj cukier, sól. Mieszaj powoli i po trochu wlewaj około 200-300 ml letniej wody, do czasu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto, dłońmi natłuszczonymi olejem.

Formuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry. 

Bosh Logo
Bosh

Tak przygotowane bułeczki drożdżowe wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Świeże bułeczki u mnie podłużne dla dzieci jak do hot dogów mniam
Natalia Kowalska
Sama nie wiem, jak ocenić tę bułki. Coś tam wyrosło, ale miałam duży problem z formowaniem. Chyba zrobię kolejne podejście.

Powiązane przepisy