


Jeśli marzysz, by zaskoczyć kogoś bliskiego pysznym śniadaniem, to bułeczki drożdżowe sprawdzą się w 100%! Gorące, chrupiące i świeże, doskonale smakować będą z ulubionym dżemem albo konfiturą czy też świeżym masłem. Bułeczki drożdżowe można przygotować same albo z nadzieniem, na przykład ze szpinakiem.
Mąkę przesiej do miski. Zrób dołek, wkrusz drożdże, dodaj cukier, sól. Mieszaj powoli i po trochu wlewaj około 200-300 ml letniej wody, do czasu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto, dłońmi natłuszczonymi olejem.
Formuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Tak przygotowane bułeczki drożdżowe wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut.