Bułeczki drożdżowe
12 porcje
55 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mąkę przesiej do miski. Zrób dołek, wkrusz drożdże, dodaj cukier, sól. Mieszaj powoli i po trochu wlewaj około 200-300 ml letniej wody, do czasu aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto, dłońmi natłuszczonymi olejem.
Formuj kulki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Tak przygotowane bułeczki drożdżowe wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz 15-20 minut.
Komentarze