Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mięso mielone – jaki stopień zmielenia do jakiej potrawy?

Mięso mielone – jaki stopień zmielenia do jakiej potrawy?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Rodzaje mielonego mięsa
  2. Mięso mielone na paszteciki, rolady, sznycle, zrazy
  3. Mięso na spaghetti, kotlety, chili con carne, sosy, pieczenie
  4. Mięso na burgery i kiełbasę
  5. Jak uzyskać idealne mięso mielone?

Mięso mielone ma liczne zastosowania. Z powodzeniem można je wykorzystać w wielu różnych potrawach. Jednak czy wiesz, że o zastosowaniu mięsa mielonego decyduje stopień jego zmielenia? Mielone mięso na kotlety czy pupleciki różni się od tego wykorzystywanego do przygotowania kiełbasy. Sprawdź, co możesz zrobić z mięsa mielonego grubo, średnio i drobno.

Rodzaje mielonego mięsa

Wiele osób uważa, że jest tylko jeden rodzaj mięsa mielonego. Nic bardziej mylnego. W zależności od ustawień maszynki oraz przeznaczenia wyróżnia się trzy typy:

  • mięso drobno mielone
  • mięso średnio mielone
  • mięso grubo mielone

Gotowe, pakowane mięso, dostępne w sklepach najczęściej występuje w wersji drobno mielonej. Nawet jeśli w sklepie mięso mielone jest na życzenie, nie zawsze jest możliwość wyboru stopnia zmielenia. Posiadanie własnej maszynki do mielenia daje możliwość samodzielnego decydowania o stopniu zmielenia mięsa. Dzięki temu lepiej można dopasować je do przygotowywanego dania. Daje to całą gamę nowych możliwości kulinarnych oraz odkrywania dobrze znanych dań w nowej wersji.

Mięso mielone - 1

Mięso mielone na paszteciki, rolady, sznycle, zrazy

W przypadku tych dań najlepsze będzie mięso drobno mielone. Wysoki stopień rozdrobnienia umożliwi uzyskanie odpowiednio zwartej struktury dania. Dzięki temu uformowane zrazy czy rolady zachowują swój kształt i się nie rozpadają. Podobnie będzie w przypadku pulpecików, które można dodać do sosu do makaronu, gulaszu lub zupy. Dodatkowo drobno mielone mięso doskonale sprawdzi się do przygotowywania pieczeni rzymskiej, pasztetu czy farszu do pasztecików, pierogów oraz warzyw takich jak papryka, cukinia, bakłażan, cebula czy kalafior.

Kolejnym zastosowaniem drobno zmielonego mięsa jest wykorzystanie go do przygotowania wytrawnych babeczek, muffinek jajecznych, placuszków z serka wiejskiego czy tartaletek na kruchym cieście.

Mięso na spaghetti, kotlety, chili con carne, sosy, pieczenie

Do przygotowania wymienionych potraw najlepiej sprawdzi się mięso średnio zmielone. W porównaniu z drobno mielonym będzie lepiej widoczne i wyczuwalne w sosie. Większe kawałki mięsa mielonego świetnie sprawdzą się jako dodatek do chili con carne, spaghetti bolognese, łazanek, lasagne oraz różnego rodzaju potrawek i gulaszy.

Większe kawałki mięsa będą bardziej soczyste oraz nie zginą wśród innych składników dania. Jednocześnie średnio zmielone mięso łatwo się formuje i łączy, dzięki czemu doskonale sprawdzi się także do przygotowywania kotletów mielonych oraz gołąbków (zarówno tych w liściu kapusty, jak i bez zawijania). Można je wykorzystać, przygotowując nadzienie do naleśników, burrito czy tortilli.

Mięso na burgery i kiełbasę   

Ostatni z typów mięsa mielonego najczęściej wykorzystuje się do przygotowania burgerów oraz wyrobów wędliniarskich jak kiełbasa. Przekłada się to na całkowicie inny odbiór dania. Grubo zmielone mięso zapewnia odpowiednią teksturę i konsystencję usmażonych burgerów czy kiełbasy. Wykonane z drobno mielonego mięsa przypominałby bardziej pasztet lub smarowidło.

Z tego typu mięsa można przygotować także mięso peklowane w słoikach. Jest to ciekawa oraz prostsza w wykonaniu alternatywa dla kiełbas w osłonkach.

Mięso mielone - 2

Jak uzyskać idealne mięso mielone?

Wybierając mięso mielone, warto dopasować je do przygotowywanego dania. Wpłynie to na odbiór oraz smakowitość potrawy. Jednocześnie istotny jest dobór nie tylko stopnia zmielenia, ale i rodzaju mięsa. Nie zawsze trzeba decydować się wyłącznie na jeden rodzaj, np. wołowinę. Można łączyć je ze sobą. Przykładowo – przygotowując kotlety mielone, można połączyć mięso wieprzowe z wołowym lub drobiowym. Dodatkowo własna maszynka do mielenia mięsa pozwala bez ograniczeń decydować o składzie mięsa oraz jego stopniu zmielenia. Umożliwia to kontrolę, co pojawia się na naszych talerzach.

Warto również zwrócić uwagę, że nowoczesne, elektryczne maszynki do mielenia posiadają dodatkowo praktyczne akcesoria ułatwiające przygotowywanie posiłków. Dzięki nim zrobienie kiełbasy lub faszerowane mięsa będzie znacznie łatwiejsze i szybsze.

Mięso mielone jest uniwersalnym produktem o różnorodnym zastosowaniu w kuchni. Jednocześnie, ze względu na stopień rozdrobnienia, skraca czas przygotowania posiłków. Stopień zmielenia nie tylko wpływa na czas gotowania dania, ale również jego odbiór i smakowitość. Z tego względu warto wiedzieć, jak dopasować typ mięsa mielonego do konkretnego dania.