Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cynamon – właściwości i jak najlepiej go spożywać?

Cynamon – właściwości i jak najlepiej go spożywać?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Właściwości cynamonu
  2. Zastosowanie cynamonu w kuchni
  3. Dania z cynamonem

Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie. Ceni się go nie tylko za wyjątkowy aromat, ale również za liczne właściwości zdrowotne. Od wieków jest stosowany w kuchni, medycynie i kosmetyce, dlatego cynamon zyskał reputację niezwykle wszechstronnej przyprawy. Dziś przyjrzymy się, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą regularne spożywanie cynamonu. Proponujemy też sposoby, jak wprowadzić go do swojej diety.

Właściwości cynamonu

Zastanawiasz się, na co dobry jest cynamon? Jakie właściwości ma cynamon? Właściwości cynamonu są znane na całym świecie. Do jego działania prozdrowotnego możemy śmiało zaliczyć:

  • poprawę funkcji poznawczych;
  • wspomaganie trawienia;
  • pomoc w leczeniu cukrzycy;
  • działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
  • obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu;
  • a nawet działanie antynowotworowe.

Ponadto aromat cynamonu ma właściwości otulające. Zapach przyprawy wykorzystuje się np. w produkcji świec i innych zapachów. Zarówno aromat, jak i sam smak cynamonu mają swoje źródło w substancji nazywanej aldehydem cynamonowym. Nie można zapominać też, że laski cynamonu – czyli zwiniętej kory z gałęzi drzewa cynamonowca – skutecznie neutralizują nawet najbrzydsze zapachy.

 Jakie właściwości ma cynamon

Dowiedz się więcej! Właściwości ziół i przypraw stosowanych na co dzień w kuchni

Masz pod ręką cynamon mielony? Właściwie, a więc szczelnie, przechowywany zachowa świeżość przez okres ok. 6 miesięcy. Z kolei laski cynamonu w szklanym słoiku będą gotowe do wykorzystania aż do roku.

Wartości odżywcze cynamonu

Na uwagę zasługuje fakt, że w 100 gramach cynamonu znajduje się ok. 250 kcal. Cynamon jest też źródłem wielu witamin (A, B6, C, K czy kwasu foliowego) oraz minerałów (magnez, wapń, żelazo). W efekcie nawet niewielka ilość cynamonu dodana do potraw może wzbogacić dietę o cenne składniki odżywcze. Wyraziste smak i zapach oraz właściwości rozgrzewające są w tym przypadku miłym, ale jednak dodatkiem.

Biorąc pod uwagę zarówno właściwości smakowe, jak i odżywcze, warto wybierać cynamon cejloński zamiast chińskiego. Obie odmiany są dostępne na rynku, jednak z samych zalet słynie wyłącznie ta pierwsza.

Zastosowanie cynamonu w kuchni

Do czego dodawać cynamon? Jeśli zależy Ci na wzmocnieniu odporności i rozgrzaniu całego ciała, wybierz herbatę z imbirem, cynamonem, goździkami oraz cytryną. Ten napój pozytywnie wpływa na krążenie i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei prawdziwi miłośnicy kawy ucieszą się, mogąc napić się cynamonowego latte, w skład którego wchodzą: wyborne espresso, spienione mleko oraz przyprawa jako posypka na wierzchu kawy. Mówiąc o cynamonie, nie można zapomnieć o tzw. złotym mleku – indyjskiej miksturze dla zdrowia, w której oprócz wspomnianego napoju pojawia się jeszcze właśnie cynamon w towarzystwie kurkumy, imbiru, pieprzu czarnego oraz oleju kokosowego. Pysznie i zdrowo! Zimą cynamon mielony dodajemy do grzanego wina.

Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego – sprawdź!

Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego

Jak sama nazwa wskazuje, cynamon jest najważniejszym składnikiem aromatycznej drożdżówki w kształcie ślimaczka – cynamonki. Innym pysznym cynamonowym deserem będzie szarlotka z cynamonem. A co z daniami mięsnymi? Świetnym przykładem jest stifado – gulasz wołowy w słodko–winnym sosie. Wyrazistej przyprawy używa się także do sporządzenia marynaty do kurczaka w stylu azjatyckim.

Dania z cynamonem 

Cynamon możesz użyć do dwóch innych, szybkich i pysznych dań. Pierwszym z nich są ciasteczka z cynamonem. Szukasz fit przekąski na drugie śniadanie bądź podwieczorek? Przygotuj:

  • 50 g kaszy jaglanej;
  • 1 sztukę całego jajka;
  • 1 sztukę białka jaja;
  • 1 sztukę dużego banana;
  • 0,5 łyżeczki cynamonu;
  • 1 łyżkę kakao;
  • 1 szczyptę imbiru i kminu rzymskiego;
  • 30 g odżywki białkowej (czekoladowo–bananowej);
  • 1 łyżkę siemienia lnianego;
  • 1 tabliczkę gorzkiej czekolady 70%;
  • 1 łyżkę pokruszonego ziarna kakaowca.

Ugotuj i ostudź kaszę jaglaną, a potem wrzuć ją do blendera z resztą składników. Zmiksowaną masę uformuj w kulki i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciasteczka posyp orzechami (lub sezamem, siemieniem lnianym) i piecz przez 15 minut w 180 stopniach, np. w piekarniku marki Bosch. W zblendowanej papce mogą znaleźć się też orzechy lub żurawina.

Cynamonowe ciasteczka

Małokaloryczne, soczyste, idealnie komponujące się z gałką lodów waniliowych – takie są jabłka pieczone z cynamonem. Wystarczy, że będziesz mieć pod ręką: 3 twarde i kwaśne jabłka, rodzynki, 6 łyżeczek płynnego miodu oraz oczywiście cynamon. Postępuj według wskazówek:

  1. Odstaw na 15 minut garść zalanych wodą rodzynek.
  2. Jabłka umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  3. Do każdego otworu po gniazdach włóż po łyżeczce miodu i rodzynek, a także po szczypcie cynamonu.
  4. Owiń jabłka folią aluminiową i włóż do rozgrzanego piekarnika, a następnie piecz przez 20–25 minut w temperaturze 200 stopni. Na wszelki wypadek odwiń jeden owoc i sprawdź, czy jest miękki. Jeśli nie, piecz je dalej.

Cynamon świetnie sprawdzi się zarówno w prostych, jak i bardziej skomplikowanych przepisach; jako część napojów, dań mięsnych oraz licznych deserów. Wprowadź go do swojego jadłospisu i wykorzystaj jego właściwości prozdrowotne!