- Tradycyjny chłodnik z botwiny z jajkiem
- Chłodny zastępnik zupy ogórkowej
- Co najlepszego w chłodniku?
Przepisów na chłodniki znajdziemy naprawdę wiele. Ale który jest najlepszy – chłodnik ogórkowy, chłodnik z botwinki, a może najlepiej wybrać chłodnik z buraków? Nie mamy jednego ulubionego typu, bo uwielbiamy wszystkie. Zaczniemy od przedstawienia tego najbardziej popularnego, tradycyjnego chłodnika z botwiny. Z ugotowanym jajkiem będzie taki, jak u mamy lub babci!
Tradycyjny chłodnik z botwiny z jajkiem
Składniki (porcja dla 2 osób):
- Botwinka wraz z kilkoma buraczkami
- Kilka rzodkiewek
- Opakowanie kefiru (400 g)
- Kilka gałązek szczypiorku oraz koperku
- Kilka kropel soku z cytryny
Przygotowanie:
Umyj botwinkę i posiekaj ją drobno, wraz z rozdrobnieniem buraczków. Włóż ją do garnka i podlej szklanką wody, dopraw solą, pieprzem i całość gotuj do 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, co pozwoli utrzymać soczysty, bordowo-różowy koloru dania. Odstaw bulion z botwinką do ostygnięcia, a w tym czasie drobno posiekaj zieleninę. Potem do bulionu dodaj kefir oraz drobno pokrojone rzodkiewki. Odstaw chłodnik do lodówki na co najmniej godzinę i przed podaniem posyp go zieleniną. Ale uwaga – bardzo obficie!
Chłodnik z buraków przygotowujemy w taki sam sposób. Jedyną różnicą jest fakt, że nie korzystamy z łodyg tej rośliny, a do chłodnika trafiają starte na tarce dojrzałe buraki i to na nich przygotowujemy bulion.
Chłodny zastępnik zupy ogórkowej
Chłodnik z ogórków świetnie sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do ziemniaków – wówczas mamy pożywne, choć bezmięsne danie główne.
Składniki dla 2 osób to:
- 5 średnich ogórków
- 3 rzodkiewki
- 200 g maślanki
- 200 g kefiru
- Kilka kropel soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- Pęczek koperku
W miseczce przygotuj starte ogórki i rzodkiewki, dodaj posiekany ząbek czosnku, po czym zasyp szczyptą soli, cukru i skrop sokiem z cytryny. Dodaj pieprz i wymieszaj, a następnie odstaw na 15 minut, by warzywa pod wpływem przypraw puściły sok. Potem zalej składniki mieszanką maślanki i kefiru i posyp koperkiem.
Co najlepszego w chłodniku?
Jakie są złote zasady przygotowania pysznego, orzeźwiającego chłodnika? Przede wszystkim duża ilość zieleniny – nie bój się, że przyćmi jego smak, wręcz przeciwnie. To koperek, szczypiorek czy mięta są kluczowe! Poza tym, zawsze warto doprawić chłodnik odrobiną cukru lub miodu. Mowa tutaj o ćwiartce czy połowie łyżeczki – wówczas straci on kwaskowy posmak pochodzący z przetworów mlecznych do niego użytych. I skoro już jesteśmy przy produktach mlecznych, czas na ostatnią, ale bardzo ważną zasadę. Pamiętaj o odpowiednim schłodzeniu jogurtu, kefiru czy maślanki przed przyrządzeniem dania – bo o to przecież chodzi, by chłodnik nas ochłodził.