Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego
![Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego](https://akademiasmaku.pl/storage/4130/conversions/cynamonowe-roladki-z-ciasta-drozdzowego-1172-single.webp)
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego
Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem w misce do ucierania, aż powstanie gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia według przepisu na ruszcie na poziomie 2. Z ciasta uformować duży prostokąt, posmarować miękkim masłem, posypać cukrem z cynamonem i orzechami i zrolować od dłuższej strony. Kroić w plastry grubości 2 cm za pomocą bardzo ostrego noża lub sznurka. Nieperforowany pojemnik do gotowania wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim ślimaki cynamonowe zachowując odstęp minimum 1 cm. Pozostawić na dalsze 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać komorę gotowania. Ślimaki cynamonowe piec według przepisu. Wymieszać wszystkie składniki na polewę i skropić nią jeszcze gorące ślimaki. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, wyrastanie ciasta 40⁰C, 2 x 20 minut, gorące powietrze + gotowanie na parze w rozgrzanym piekarniku, pieczenie: 20-25 minut.
Komentarze