Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego

Cynamonowe roladki z ciasta drożdżowego
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Roladki z cynamonem, brązowym cukrem i orzechami pekanowymi. Wspaniały deser, który najlepiej smakuje jesienią.

Składniki

50 g miękkiego masła
300 ml letniego mleka
jajo
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczka soli
opakowanie puddingu waniliowego w proszku
500 g mąki
opakowanie suchych drożdźy
Nadzienie:
75 g miękkiego masła
2 łyżeczka cynamonu
100-125 g cukru brązowego
100 g siekanych orzechów pekanowych
Polewa:
50 g twarożku
15 g miękkiego masła
100 g cukru pudru

Opis wykonania

Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem w misce do ucierania, aż powstanie gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia według przepisu na ruszcie na poziomie 2. Z ciasta uformować duży prostokąt, posmarować miękkim masłem, posypać cukrem z cynamonem i orzechami i zrolować od dłuższej strony. Kroić w plastry grubości 2 cm za pomocą bardzo ostrego noża lub sznurka. Nieperforowany pojemnik do gotowania wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na nim ślimaki cynamonowe zachowując odstęp minimum 1 cm. Pozostawić na dalsze 20 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać komorę gotowania. Ślimaki cynamonowe piec według przepisu. Wymieszać wszystkie składniki na polewę i skropić nią jeszcze gorące ślimaki. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, wyrastanie ciasta 40⁰C, 2 x 20 minut, gorące powietrze + gotowanie na parze w rozgrzanym piekarniku, pieczenie: 20-25 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Iza
Moje ulubione bułeczki - idealnie puszyste, intensywne w smaku i przepięknie wyglądające.