Właściwości ziół i przypraw stosowanych na co dzień w kuchni

Przyprawy i zioła to nieodłączny element dobrej kuchni. Wszak aromat ukryty w ziarnach i liściach potrafi diametralnie zmienić smak potrawy

Zwykło się mawiać, że prawdziwym sekretem każdej kuchni są przyprawy. Okazuje się jednak, że nie tylko o smak tu chodzi, ale również o właściwości ziół i przypraw, z których warto świadomie korzystać.

Szczypta smaku

Pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę to fakt, że przyprawy są praktycznie bezkaloryczne. Oczywiście mogą posiadać pewną wartość energetyczną, jednak biorąc pod uwagę ilość, jaką zwykle stosujemy, można to całkowicie pominąć. Obok niezwykłego aromatu znajdziemy w nich szereg substancji aktywnych biologicznie,a czasem to właśnie substancje aktywne biologicznie warunkują charakterystyczny smak. Dla przykładu ostra papryka swą pikantność zawdzięcza kapsaicynie, która dodatkowo jest potężnym antyoksydantem i może nieco hamować nasz apetyt.

Oto 10 ziół, przypraw i dodatków, o licznych właściwościach, które warto mieć w swojej kuchni, nie tylko ze względu na walory smakowe:

  1. Kurkuma - główną substancją czynną jest tu kurkumina, która wykazuje działanie przeciwzapalne. To cenna wskazówka dla osób trenujących. Kurkuma wspomaga regenerację i może okazać się pomocna przy problemach bólowych ze stawami. Warto dodać, że jej mechanizm działania jest podobny do aspiryny.
  2. Imbir - może korzystnie wpływać na syntezę hormonów płciowych, poprawiając libido, samopoczucie i dodając wigoru. To nie wszystko, bo łagodzi on także trudności z zasypianiem, pomaga walczyć z chorobą lokomocyjną i może okazać się nieoceniony przy nudnościach spowodowanych nadmierną konsumpcją alkoholu.
  3. Bazylia - związki w niej zawarte pomagają chronić DNA przed uszkodzeniami, co oznacza, że aromatyczne liście zmniejszają ryzyko występowania nowotworów. Warto o tym pamiętać, szczególnie gdy jesteśmy narażeni na powstawanie wolnych rodników, np. podczas kąpieli słonecznych.
  4. Goździki - swoje właściwości i zapach zawdzięczają zawartości eugenolu. Wspomagają trawienie, mogą poprawiać metabolizm węglowodanów, obniżać poziom cukru i korzystnie wpływać lipidogram krwi (cholesterol, frakcje LDL, HDL, trójglicerydy).
  5. Cynamon - niezwykle aromatyczna przyprawa, która jest tez potężnym antyoksydantem, co oznacza, że skutecznie wspomaga wymiatanie wolnych rodników. Spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko nowotworów. To jednak nie wszystko, cynamon może korzystnie wpływać na wrażliwość insulinową (zdolności komórek mięśniowych, tłuszczowych i wątrobowych do reagowania na działanie insuliny).
  6. Ocet jabłkowy - nie należy do typowych przypraw, jednak jego potencjał jest na tyle duży, że znalazł się w tym zestawieniu. Jego spożycie korzystnie wpływa na wrażliwość insulinową, a przy okazji nasila produkcję soków żołądkowych. Warto podkreślić, że prawidłowe zakwaszenie żołądka jest niezwykle ważne, jeśli chodzi o kondycję przewodu pokarmowego i stan naszej mikrobioty (bakterii tworzących w naszym przewodzie pokarmowym złożony ekosystem), a tym samym wpływa na zdrowie całego organizmu.
  7. Pieprz cayenne - ta niezwykle pikantna przyprawa wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, a dodatkowo może okazać się pomocna podczas odchudzania, bowiem hamuje apetyt.
  8. Rozmaryn - korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, wspomaga zdolności organizmu oraz wspomaga trawienie. Dodatkowo warto podkreślić, że rozmaryn zmniejsza potreningową bolesność mięśniową i wspomaga regenerację.
  9. Pietruszka - wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz osteoporozy. Powinny zwrócić na nią uwagę szczególnie osoby borykające się z reumatoidalnym zalaniem stawów oraz cukrzycą.
  10. Kmin rzymski - korzystnie wpływa na zdolności poznawcze, wspomaga pamięć i przyśpiesza proces uczenia się. Korzystnie wpływa na trawienie, spowalnia proces starzenia się skóry, poprawia odporność, a przy okazji może okazać się pomocny u osób, które mają problemy z zasypianiem.