Czarna rzepa to dla Ciebie czarna magia? Czas ją odczarować! To warzywo bogate w witaminy i składniki odżywcze, ale niektórych zniechęca jego wygląd tudzież intensywny smak. W tym artykule przekonamy Cię, że warto polubić się z czarną rzepą…na dobre!
Właściwości czarnej rzepy
Czarna rzepa należy do rodziny kapustowatych (tak jak np. jarmuż czy brukselka), nie dziwi więc fakt, że to jedno z najzdrowszych warzyw. W jej przypadku jadalny jest korzeń oraz część zielona. Opisując właściwości czarnej rzepy, warto zwrócić uwagę na trzy aspekty ważne dla osób dojrzałych. Sprawdź!
1. Zbawienny wpływ na układ pokarmowy
W tym obszarze czarna rzepa działa kompleksowo. Po pierwsze zawarte w niej olejki pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu poprawia się łaknienie, a żołądek lepiej funkcjonuje. Po drugie, jeśli zadbasz o jej regularne spożywanie, znikną problemy związane z jelitami: niestrawność, wzdęcia, zaparcia oraz stany zapalne w okrężnicy.
2. Wątroba Ci podziękuje
Czy wiesz, że na bazie czarnej rzepy produkowane są popularne leki na wątrobę? Jednak w pierwszej kolejności zadbaj o ten organ naturalnie. Regularnie spożywana czarna rzepa wzmaga produkcję żółci, dzięki czemu wątroba lepiej działa i sprawniej usuwa toksyny z organizmu.
Zainspiruj się: Ryba w kolendrowej skorupce z chipsami z czarnej rzepy.
3. Czarna rzepa na bóle stawów
Lekarze alarmują, że ze względu na siedzący tryb życia i złą dietę, coraz więcej pacjentów narzeka na bóle stawów. Zadbaj o aktywność fizyczną na co dzień (np. regularne spacery) oraz wprowadź do swojego menu czarną rzepę. Zawarte w niej związki siarki usprawniają funkcjonowanie stawów w perspektywie długoterminowej. Surówka z czarnej rzepy lub sok na jej bazie może działać też doraźnie np. uśmierza bóle reumatyczne.
Czarna rzepa a skóra i paznokcie
Wspomniane już związki siarki zawarte w rzepie wpływają pozytywnie nie tylko na wnętrze, ale też wygląd zewnętrzny. Spożywając ją regularnie, zauważysz poprawę stanu włosów: będą mocniejsze i bardziej lśniące. Co więcej, poradzisz sobie też z takimi problemami, jak: łupież, łojotok, nadmierne wypadanie włosów. Kondycja skóry oraz paznokci będzie też zdecydowanie lepsza.
Chcesz dodatkowo wzmocnić włosy? Czarna rzepa może być składnikiem domowej maski. Sok z czarnej rzepy wymieszaj z dowolnym olejem i taką miksturę wetrzyj we włosy. Po godzinie umyj głowę delikatnym szamponem. Stosuj przynajmniej raz w tygodniu.
Jakie jeszcze właściwości ma czarna rzepa?
Omawiając właściwości czarnej rzepy, warto też przypomnieć, jakie witaminy i składniki odżywcze zawiera w sobie to warzywo. Oto lista tych najważniejszych:
- witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9, B12), witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E oraz witamina C;
- makroelementy: magnez, wapń, potas, fosfor, sód;
- mikroelementy: żelazo, cynk, jod, mangan, miedź.
Borykasz się z gorszym samopoczuciem? Chciałbyś wzmocnić odporność lub sprawdzić ogólny stan organizmu? Wykonaj badanie, w którym sprawdzisz poziom witamin oraz najważniejszych składników mineralnych.
Witaminy i minerały, to nie wszystko, co kryje w sobie czarna rzepa. Na co jeszcze pomaga? Zawarte w niej fitoncydy działają jak naturalny antybiotyk, czyli niszczą bakterie, grzyby i pierwotniaki. Co więcej, hamują też rozwój wirusów. Systematyczne spożywanie czarnej rzepy wzmacnia odporność organizmu i chroni przed różnymi infekcjami.
Czarna rzepa jest też niskokaloryczna (około 33 kcal na 100 g), a mimo to zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu sprzyja odchudzaniu, więc może być ważnym składnikiem w dietach redukcyjnych oraz związanych z chorobami dietozależnymi np. w cukrzycy typu II.
Do czarnej rzepy ostrożnie powinny podchodzić osoby narażone na stany zapalne żołądka z uwagi na jej intensywny i ostry smak. Nie zaleca się jej także osobom borykającym się z przewlekłymi chorobami nerek.
Czarna rzepa – jak jeść?
Jak jeść czarną rzepę? Przede wszystkim chrupać na surowo, bo to najzdrowsza i najprostsza forma. Dużo witamin dostarczy też kiszona czarna rzepa. Oto łatwy i sprawdzony przepis na taką przekąskę: warzywo zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z solą (20 gramów na każdy kilogram) i zostaw pod przykryciem na dwie godziny. Następnie przełóż do słoika. Po około 7 dniach kiszona czarna rzepa będzie gotowa. Zjadaj ją jako samodzielną przekąskę lub dodawaj do kanapek i mięs. Otwarty słoik przechowuj w lodówce.
Sprawdź: Kiszonki – właściwości, przygotowanie i przechowywanie.
Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę, kupując czarną rzepę? Jeśli to możliwe, wybieraj warzywa z jasnymi świeżymi liśćmi (liście przydadzą się też do sałatek lub zup). Nadmiar rzepy przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Kolejny pomysł to surówki z czarnej rzepy. Pasują zarówno do mięs oraz ryb, jak i szybkich przekąsek typu: kebab, hot-dog, kiełbaski z grilla. Do najprostszej tego typu surówki potrzebne są cztery warzywa: czarna rzepa, marchew, jabłko i por. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj z sosem jogurtowo-majonezowym.
Doskonałym uzupełnieniem diety będzie też sok z czarnej rzepy. Możesz go przygotować samodzielnie (wystarczy zetrzeć to warzywo na tarce, a następnie przecisnąć przez gazę) lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Taki specyfik należy pić regularnie np. 3 łyżki: rano i wieczorem. To naturalna suplementacja, która oczyści organizm, usprawni przemianę materii, a także może zapobiegać wystąpieniu kamicy nerkowej.
Sprawdź: Wyciskarki i sokowirówki.
Dobrym pomysłem jest również podanie czarnej rzepy na ciepło – będzie łagodniejsza w smaku niż w wersji surowej. Możesz zapiec ją z innymi warzywami, przygotować placki (à la ziemniaczane) lub curry warzywne z jej dodatkiem.
Spraw, by niepozorna czarna rzepa stała się gwiazdą w Twojej kuchni! Na dobry początek wypróbuj nasze najprostsze przepisy: na kiszonkę, surówki oraz zapiekanki. Kiedy polubisz się z nią już na dobre, postaw na bardziej wyszukana dania. Nie zapomnij też o kosmetycznych właściwościach czarnej rzepy. Niech zagości w Twoim domu…na dobre!