Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Skład i właściwości oliwy z oliwek
  2. Czym są jednonienasycone kwasy tłuszczowe?
  3. Oliwa extra virgin czy rafinowana?
  4. Czy na oliwie z oliwek można smażyć?
  5. Oliwa z oliwek do smażenia – jaką wybrać?
  6. Smażenie na oliwie – jak to robić prawidłowo?
  7. Czy smażenie wpływa na właściwości oliwy z oliwek?

Oliwa z oliwek świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań. Wzbogaca smak potraw, a dodatkowo ma liczne korzyści dla zdrowia. Czym różni się oliwa extra virgin od oliwy rafinowanej? Poznaj odpowiedzi na pytania oraz dowiedz się, czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia i jaką oliwę najlepiej wybrać do tego celu.

Skład i właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek ma wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Nie bez przyczyny jest jednym z najważniejszych składników diety śródziemnomorskiej, uznawanej przez Światową Organizację Zdrowia za jedną z najzdrowszych na świecie. Obejmuje dania kuchni greckiej, hiszpańskiej czy włoskiej, które chętnie zjadamy także w Polsce. Wśród właściwości oliwy, które warto wymienić, znajduje się wysoka zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E czy skwalenu – czyli silnych przeciwutleniaczy. Te cechy sprawiają, że oliwę z oliwek warto włączyć do codziennych posiłków!

Czym są jednonienasycone kwasy tłuszczowe?

Kwasy jednonienasycone pozwalają zmniejszyć poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów, co jest wskazane przy profilaktyce nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób serca. Co ciekawe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają również pozytywny wpływ na skórę.

Dobrej jakości tłuszcze jednonienasycone powinny dostarczać nawet do 20% energii z diety każdego dnia. Niestety to składniki, których zazwyczaj brakuje w naszych jadłospisach, w przeciwieństwie do kwasów nasyconych, których zjadamy zbyt dużo. Ich nadmiar pochodzący z mięsa, tłustych produktów mlecznych czy żywności wysoko przetworzonej zwiększa ryzyko nadciśnienia, chorób serca, a nawet niektórych nowotworów.

Oliwa extra virgin czy rafinowana?

W zależności od sposobu produkcji i pochodzenia oliwa z oliwek potrafi mieć bardzo łagodny lub wręcz ostry, a nawet gorzki smak. Występuje też w wielu odcieniach – od przejrzystego i złocistożółtego, aż po żółtozielony i mętny.

Najczęściej możemy spotkać dwa rodzaje oliwy. Należą do nich oliwa z oliwek extra virgin oraz oliwa rafinowana. Oliwa extra virgin to oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, poddawana procesowi przetwarzania na zimno. Oliwa rafinowana jest z kolei oliwą oczyszczaną, pozbawioną charakterystycznego smaku, zapachu i barwy.

Oliwa będzie odpowiednia zarówno do stosowania na zimno, jak i do dań na gorąco. Pojawiają się jednak pytania, czy można smażyć na oliwie z oliwek albo czy smażenie na oliwie jest bezpieczne dla zdrowia? Przejdźmy więc do odpowiedzi na te pytania.

Czy na oliwie z oliwek można smażyć?

Rozwiewamy wątpliwości! Oliwa z oliwek jest odpowiednia do smażenia, a nawet bardziej wskazana od wielu innych rafinowanych olejów roślinnych i tłuszczów pochodzenia zwierzęcego.

Wysoka zawartość polifenoli chroni oliwę przed niekorzystnym procesem utleniania i utratą wartości odżywczych. Ponadto oliwa z oliwek ma wysoki punkt dymienia (nawet do 210°C). Oznacza to, że zaczyna się palić dopiero przy długotrwałym podgrzewaniu, w bardzo wysokich temperaturach. Punkt dymienia dla innych popularnych produktów używanych do smażenia wynosi przykładowo:

  • olej z pestek winogron – 216 stopni,
  • olej kokosowy – 205 stopni,
  • masło klarowane – 200 stopni,
  • smalec – 188 stopni
  • masło – 135 stopni.

Biorąc pod uwagę powyższe zestawienie, oliwa z oliwek i smażenie to bardzo dobre połączenie. Ważne jest jednak, jaką oliwę wybierzemy. Różne rodzaje oliwy będą miały różne zastosowania podczas przygotowywania posiłków.

Czy można smażyć na oliwie z oliwek?

Sprawdź: Płyty grzewcze Bosch

Oliwa z oliwek do smażenia – jaką wybrać?

Jaka oliwa będzie najlepsza do smażenia? Znaczenie ma stopień jej oczyszczenia. Do smażenia najbardziej odpowiednia będzie oliwa rafinowana. Stanowi produkt pozbawiony pozostałości owoców oliwki, a dzięki temu – można podgrzewać ją dłużej.

Do sałatek i surówek najlepiej sprawdzać się będzie oliwa z oliwek extra virgin. Taka oliwa zawiera najwięcej cennych składników. Często jest także dość mętna, ze względu na stosunkową dużą zawartość pozostałości po samych oliwkach, w tym dodatkowych białek. To jeszcze podnosi jej wartość odżywczą, zwiększając w szczególności zawartość składników mineralnych.

Warto więc mieć pod ręką różne odmiany oliwy, z których będziemy mogli korzystać na co dzień. Jej stosowanie w różnych daniach do perfekcji opanowali Włosi. Sięgnij po inspiracje kuchni włoskiej i ciekawe przepisy, które możesz otworzyć we własnej kuchni!

Smażenie na oliwie – jak to robić prawidłowo?

Wiesz już, czy na oliwie z oliwek można smażyć, jednak warto wiedzieć także, jak najlepiej przygotowywać na niej potrawy. Sprawdź nasze wskazówki.

  • Smażąc na patelni z nieprzywierającą powłoką, należy skorzystać z dwóch do trzech łyżek oliwy.
  • Do patelni ceramicznych wystarczy niewielka ilość oliwy rozprowadzona po powierzchni pędzelkiem. Przygotowane w ten sposób potrawy, np. steki, sznycle czy placuszki nie będą zbyt tłuste, a jednocześnie osiągną odpowiedni smak.
  • Pamiętaj, aby nie ogrzewać oliwy powyżej wspomniane 210 stopni, aby nie doszło do dymienia.
  • Bez obaw możesz jednak skorzystać z oliwy także do smażenia w głębokim tłuszczu, czyli frytowania.

Bez względu jednak na te korzystne kulinarnie właściwości – nie wykorzystujmy tej samej oliwy z oliwek do powtórnego smażenia. W takiej oliwie będę się pozostałości znajdować węglowodanów i białek ze smażonych potraw, które mogą zawierać niekorzystne dla zdrowia substancje. Jedną z nich jest akrylamid, klasyfikowany jako związek potencjalnie rakotwórczy.

Oliwa z oliwek to też jeden z głównych składników kuchni hiszpańskiej. Sprawdź, czym się charakteryzuje i poznaj najsmaczniejsze przepisy!

Czy smażenie wpływa na właściwości oliwy z oliwek?

Oliwa jest jednym z najbogatszych źródeł jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. To przede wszystkim dlatego warto po nią sięgać. Na szczęście, podczas smażenia oliwa z oliwek nie traci swoich właściwości – ilość tłuszczów nie zmniejsza się, a dzięki fenolom nie utleniają się do innych związków. Z powodzeniem możemy używać jej więc do duszenia, smażenia, pieczenia czy gotowania na parze bez obaw o utratę właściwości zdrowotnych.

Sprawdź piekarnik z funkcją pary, który pomoże CI w zdrowym gotowaniu: Piekarnik Bosch

Smażenie na oliwie nadaje potrawom niepowtarzalny smak i aromat. To kolejny ważny powód, dlaczego do smażenia warto wybierać właśnie olej z oliwek. Spróbuj przygotować swoje ulubione dania z dodatkiem oliwy, a z pewnością poczujesz różnicę!