Czym zastąpić mąkę pszenną?

Czym zastąpić mąkę pszenną?

Rodzajów mąki jest naprawdę wiele. Możesz wybrać tę, która odpowiada Ci najbardziej nie tylko pod względem zdrowotnym, ale i smakowym. Każda z nich ma inny smak i właściwości. Warto też wiedzieć, która z nich nadaje się do przyrządzania konkretnych potraw. Oto krótki przewodnik po mąkach.

Zdrowe zamienniki tradycyjnej mąki

Mąka pszenna to chyba najpopularniejsza wśród mąk. Jest uzyskiwana z pszenicy. Z oczyszczonego ziarna powstaje mąka o najmniejszej zawartości składników odżywczych, natomiast z ziarna z pełnego przemiału – pełnowartościowa, bogata w witaminy i minerały. Mąka pszenna to składnik nie tylko pieczywa, ale też słodkich przekąsek oraz sosów do mięsa lub warzyw. W mące pszennej znajduje się gluten, czyli białko roślinne, które jest nietolerowane przez niektóre osoby. Gluten występuje również w mące jęczmiennej i żytniej, a w mniejszych ilościach w mące owsianej. Dlatego osoby z nietolerancją glutenu mogą stosować bezglutenowe zamienniki tych właśnie produktów. W takim przypadku mąkę pszenną, żytnią i owsianą lepiej zastąpić mąką kukurydzianą, gryczaną, ryżową lub migdałową.

Przeczytaj: Jaką mąkę wybrać do pieczenia?

Mąka gryczana

Otrzymywana jest z białej gryki i ma łagodny smak. To mąka bezglutenowa, bogata w wartości odżywcze – przeciwutleniacze i witaminy z grupy B. Jej brązowo-szara barwa sprawia, że dodana do ciasta, nadaje mu ciemny kolor. Dodaje się ją do blinów w Rosji oraz do makaronu w Japonii. Można używać jej do pierogów lub jako dodatek do pieczenia chleba bezglutenowego. Jeśli zastanawiasz się, jaka mąka do naleśników zamiast pszennej będzie odpowiednia, to gryczana nada się doskonale. Pyszne są również naleśniki z mąki kokosowej. Mąka gryczana jest idealna, by przygotować naleśniki bezglutenowe i chleb bezglutenowy – dla osób, które nie tolerują tego składnika.

Mąka kukurydziana

Otrzymuje się ją z przemiału ziaren kukurydzy. Nie zawiera glutenu, dlatego poleca się ją osobom cierpiącym na jego nietolerancję. Bogata jest w błonnik oraz witaminy E, B i A. Zawiera też magnez, selen i potas. Jest miałka, o charakterystycznym żółtym kolorze. Nadaje się do naleśników, ciast ucieranych i jako dodatek do ciast kruchych. Bardzo popularna w kuchni meksykańskiej, gdzie jest stosowana do wyrobu tortilli czy taco. Może sprawdzić się w zagęszczaniu zup i sosów. Warto ją mieszać pół na pół z mąką ziemniaczaną.

Mąka ryżowa

mąka ryżowa

To mąka wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu. Jej struktura jest dość gruba, słabo wiążąca wodę. Wytwarza się z niej np. makaron ryżowy. Można wykorzystać ją do przygotowania ciasta, ciastek, placków, naleśników, blinów oraz używać do zagęszczania kisieli, zup czy sosów. Często jest stosowana przez osoby na lekkostrawnej diecie.

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana powstaje w wyniku wydzielenia z ziemniaków skrobi, dlatego to tzw. skrobia ziemniaczana. Wykorzystywana do przygotowywania kisieli, klusek i ciast – to doskonały zamiennik mąki pszennej. Jest bardzo miałka, dlatego często bywa używana do zagęszczania sosów, zup lub jako dodatek do wypieków, np. babki piaskowej.

Mąka migdałowa

mąka migdałowa

Otrzymywana w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych migdałów. Posiada charakterystyczny słodki smak. Zawiera kwasy tłuszczowe, białko, żelazo i witaminy E oraz witaminy z grupy B. Mąka migdałowa polecana jest osobom na diecie bezglutenowej i dbającym o linię. To doskonała alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej do wypieku ciast, naleśników i pieczywa. Można ją także stosować do zagęszczania zup i sosów.

Przeczytaj: Ile waży szklanka mąki, wody czy cukru? O kuchennych miarach

Mąka jaglana

Mąka jaglana powstaje z kaszy jaglanej, pozyskiwanej z prosa. Możesz kupić ją w sklepie ze zdrową żywnością. Zawiera witaminy z grupy B, lecytynę, sole mineralne i białko. Sprawdza się do wypieków ciast, naleśników, pierogów, chleba czy makaronów.

Jak widzisz, jest w czym wybierać i każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Na rynku dostępne są także takie rodzaje jak mąka pur pur, mąka sojowa, z amarantusa, orzechowa czy kasztanowa. Na sklepowych półkach można też znaleźć gotowe mieszanki, najczęściej do wypieku chleba, ale też bułek czy ciast.