Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Co można marynować?

Co można marynować?
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Marynowanie – na czym polega?
  2. Czego użyć do marynowania?
  3. Co można marynować?
  4. Czy marynowane owoce, warzywa, mięsa są zdrowe?
  5. Marynaty w polskiej kuchni

Marynowanie to stara metoda konserwacji żywności, głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Marynowaniu możesz poddać bardzo wiele produktów spożywczych. Zazwyczaj jednak ten sposób obróbki wykorzystywany jest w przypadku mięs, ryb i grzybów. Warto poeksperymentować i zamarynować także warzywa i owoce. 

Marynowanie – na czym polega?

Marynowanie poprawia walory smakowe. W przypadku mięsa powoduje, że produkt staje się bardziej kruchy i soczysty. Marynowane owoce, warzywa i grzyby wyróżniają się wyjątkowym aromatem i pozwalają cieszyć się ich smakiem przez okrągły rok. Marynowanie wymaga jednak przestrzegania pewnych podstawowych zasad. W przypadku mięsa, aby zapobiec rozwojowi bakterii, powinno zachodzić w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Wszystkie produkty powinny być świeże (nie marynujemy mrożonych produktów).

Czego użyć do marynowania?

Sekret smaku marynowanych produktów kryje się przede wszystkim w aromatycznej zalewie. Marynata to nic innego jak mieszanina cieczy, np. oliwy, octu, wina i przypraw. Najczęściej dodaje się liście laurowe, ziele angielskie, czosnek i koper.  Do sporządzania marynat można stosować także miód, musztardę, jogurt, sos sojowy oraz inne artykuły, które pasują do danego produktu. Istnieje nieskończona ilość kombinacji przy tworzeniu marynat. 

Co można marynować?

Marynowane owoce

Co można marynować - zdjęcie 1

Wdzięcznym produktem do marynowania są owoce, np. śliwki, gruszki, wiśnie, czarna porzeczka, brzoskwinie. Jak je przygotować? Umyte owoce umieść w słoikach i dodaj zalewę z cukru, octu i wody. Aromatyczne goździki doskonale wzbogacą smak gruszek, śliwek i wiśni. Sprawdzi się też cynamon, imbir czy kardamon. Przyprawy wprowadzą korzenną nutę do słodkich smaków dominujących w owocach. Marynowane owoce to doskonały dodatek do obiadu, np. pieczonego mięsa.

Marynowane warzywa

Co można marynować - zdjęcie 2

Warzywa idealne do marynowania to np. papryka, buraczki, ogórki, kalafior, zielone pomidory, chrzan. Zaleca się całonocne moczenie warzyw w wodzie z solą przed marynowaniem. Bazą zalewy jest zazwyczaj ocet, olej i cukier. Jako przyprawę najczęściej dodaje się: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, a także cebulę, czosnek, liście czarnej porzeczki, nać pietruszki i selera, nasiona kminku oraz kopru. Zimą słoiczek przygotowanych w ten sposób warzyw posłuży jako dodatek do obiadu, sałatek czy kanapek.

Grzyby marynowane

Co można marynować - zdjęcie 3

Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: borowiki, podgrzybki, rydze, gąski, maślaki, kurki, opieńki, koźlarze. Smak grzybów marynowanych zależy przede wszystkim od gatunku grzybów, po które sięgasz, zalewy octowej (a dokładnie stosunku octu i wody) oraz dodatków. Zalewa składa się z wody, soli cukru, octu i przypraw – liści laurowych, pieprzu, ziela angielskiego oraz gorczycy.

Pikle, czyli marynowane ogórki

Pikle to marynowane ogórki, wykorzystywane jako sałatka do obiadu, dodatek do kanapki czy domowego hamburgera. Do ich przygotowania potrzebne są ogórki, składniki zalewy (woda, ocet, cukier, sól) oraz przyprawy (gorczyca, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy). Ciekawym dodatkiem marynaty jest miód lub przyprawa curry.

Marynowane mięsa

Marynaty służą poprawie walorów smakowych mięsa, ale także mają za zadanie zmiękczenie i kruszenie mięsa. Ważny jest też czas marynowania, który uzależniony jest od rodzaju i wielkości produktu. Duże kawałki mięsa powinny spędzić w marynacie przynajmniej kilka dobrych godzin (najlepiej umieścić je w marynacie na noc). Marynować można drób, wieprzowinę, wołowinę, dziczyznę czy jagnięcinę. Dobór przypraw i innych dodatków do marynaty będzie zależny od gatunku mięsa. Do drobiu można przygotować orientalną marynatę z sosu sojowego, oleju sezamowego, czosnku. Do wieprzowiny sprawdzi się klasyczne połączenie oleju rzepakowego, octu winnego, miodu i tymianku. Wołowina dobrze komponuje się z marynatą z octu balsamicznego z dodatkiem czerwonego wina, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu.

Marynowane jajka

Co można marynować - zdjęcie 4

Marynowane jajka to smaczna przystawka, jednak mało popularna, a szkoda. Jajka przygotowane w ten sposób są naprawdę pyszne. Dzięki marynacie z octu i przypraw zyskują wyrazisty, lekko ostry smak. Jak je przygotować? Przepis jest prosty – ugotowane jajka zalewa się marynatą z octu, wody, miodu, soli i przypraw: ziela angielskiego, pieprzu i liści laurowych. Następnie należy je odstawić na 4-5 dni. 

Marynowane ryby

Marynować można ryby słodkowodne i morskie. Marynata do ryb jest zazwyczaj robiona z octu, wody i przypraw (soli, cukru, pieprzu, rozmarynu). Takie marynowanie służy przede wszystkim poprawie smaku, ale także następuje zmiękczenie mięs­a, które łatwiej oddzielić podczas obróbki.

Czy marynowane owoce, warzywa, mięsa są zdrowe?

Marynowane mięsa, warzywa i owoce są smaczne i nadal bogate w antyoksydanty, błonnik i inne cenne składniki odżywcze. Marynaty to zioła, przyprawy i aromatyczne dodatki, które sprzyjają utrzymaniu zróżnicowanej diety.

Marynaty w polskiej kuchni

Marynowanie jest jedną z starszych metod konserwacji żywności, o czym świadczą liczne receptury zamieszczone już w XVII-wiecznej pracy Stanisława Czarnieckiego – "Compendium Ferculorum, czyli zebranie potraw", uznawanej za pierwszą polską książkę kucharską.