Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Jarzynowa to idealna zupa na jesień. Nie dość, że jest sycąca i pożywna, to jeszcze doskonale rozgrzewa i zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Oto mistrzowski przepis na zupę jarzynową.

Składniki

Warzywa:
½ kalafiora
½ brokuła
300 g brukselki
150 g marchewki
150 g selera
150 g pietruszki
½ kapusty (ok 400 g)

Zasmażka:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej

Przyprawy:
1 łyżka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
4 liście laurowe
1 łyżeczka słodkiej papryki

Dodatki:
150 ml śmietany 18%
½ pęczka koperku
½ pęczka natki pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
239.2 kcal
Tłuszcz
12.6 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
10.2 g
Białko
11.2 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

1

Do garnka z 2 litrami wody dodajemy brukselkę, marchew, pietruszkę  i seler pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy przez 10 minut.

2

Następnie dodajemy kalafior, brokuła oraz pokrojoną w kostkę (2x2cm) białą kapustę.

Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!



Bosh Logo
Bosh
3

Z mąki i masła przyrządzamy zasmażkę 2 stopnia (mąka powinna mieć złoty kolor) i dodajemy do zupy.

4

Do kubka ze śmietaną wlewamy 100 ml zupy (śmietana w ten sposób się zahartuje i nie zważy się w zupie), dolewamy do zupy i mieszamy całość.

Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku, zdejmujemy z płyty i posypujemy posiekanym koperkiem i natką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Pyszota! Smaki dzieciństwa!
Monka
Uwielbiam zupy wielowarzywne