


Jarzynowa to idealna zupa na jesień. Nie dość, że jest sycąca i pożywna, to jeszcze doskonale rozgrzewa i zawiera mnóstwo witamin i składników odżywczych. Oto mistrzowski przepis na zupę jarzynową.
Do garnka z 2 litrami wody dodajemy brukselkę, marchew, pietruszkę i seler pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Gotujemy przez 10 minut.
Następnie dodajemy kalafior, brokuła oraz pokrojoną w kostkę (2x2cm) białą kapustę.
Gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu.
Z mąki i masła przyrządzamy zasmażkę 2 stopnia (mąka powinna mieć złoty kolor) i dodajemy do zupy.
Do kubka ze śmietaną wlewamy 100 ml zupy (śmietana w ten sposób się zahartuje i nie zważy się w zupie), dolewamy do zupy i mieszamy całość.
Na koniec doprawiamy jeszcze do smaku, zdejmujemy z płyty i posypujemy posiekanym koperkiem i natką.