Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
![Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych](https://akademiasmaku.pl/storage/7972/conversions/brukselka-z-patelni-dodatek-do-dan-glownych-5161-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
2 (Ilość ocen: 1)
Wielu z nas ma nieszczególnie dobre wspomnienia z dzieciństw dotyczące brukselki. Zdecydowanie wersja z patelni może te wspomnienia odczarować. Oto szybki przepis na pyszną i zdrową brukselkę, nawet dla tych nieprzekonanych do tego warzywa!
Składniki
60 dkg - brukselek
- skórka z połowy cytryny
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
138 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
6.8 g
Błonnik
9.4 g
Białko
10.8 g
Sól
1.3 g
Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10436/conversions/uTFsK8El2xxXrH-thumb.webp)
Z brukselki usuń wierzchnią warstwę liści, umyj dokładnie, osusz.
Przekrój na połówki.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10437/conversions/f0NkFtaFpo0Zi4-thumb.webp)
Rozgrzej patelnię na płycie grzewczej, a następnie dodaj oliwę, brukselkę, skórkę z cytryny i trochę soli.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10438/conversions/6gHx19i9RWs3Zc-thumb.webp)
Całość smaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia brukselki.
Smacznego!
Komentarze