Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych

Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Wielu z nas ma nieszczególnie dobre wspomnienia z dzieciństw dotyczące brukselki. Zdecydowanie wersja z patelni może te wspomnienia odczarować. Oto szybki przepis na pyszną i zdrową brukselkę, nawet dla tych nieprzekonanych do tego warzywa!

Składniki

60 dkg - brukselek
- skórka z połowy cytryny
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
138 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
6.8 g
Błonnik
9.4 g
Białko
10.8 g
Sól
1.3 g

Opis wykonania

Krok 1

Z brukselki usuń wierzchnią warstwę liści, umyj dokładnie, osusz.

Przekrój na połówki.

Krok 2

Rozgrzej patelnię na płycie grzewczej, a następnie dodaj oliwę, brukselkę, skórkę z cytryny i trochę soli.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych. 



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Całość smaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia brukselki.

Smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Znienawidzona przez wielu brukselka z tego przepisu wychodzi super. U mnie pod serową pierzynką
MiszelPiszel
Robię podobnie ale dodaję jeszcze czosnek.
Ewusia1222
Pyszny dodatek do obiadu