Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
4 porcje
15 min
Łatwe
4 (Ilość ocen: 5)
Wielu z nas ma nieszczególnie dobre wspomnienia z dzieciństw dotyczące brukselki. Zdecydowanie wersja z patelni może te wspomnienia odczarować. Oto szybki przepis na pyszną i zdrową brukselkę, nawet dla tych nieprzekonanych do tego warzywa!
Składniki
60 dkg - brukselek
- skórka z połowy cytryny
2 łyżki - oliwy z oliwek
- sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
138 kcal
Tłuszcz
6 g
Węglowodany
6.8 g
Błonnik
9.4 g
Białko
10.8 g
Sól
1.3 g
Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
Brukselka z patelni – dodatek do dań głównych
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z brukselki usuń wierzchnią warstwę liści, umyj dokładnie, osusz.
Przekrój na połówki.
Rozgrzej patelnię na płycie grzewczej, a następnie dodaj oliwę, brukselkę, skórkę z cytryny i trochę soli.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Całość smaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia brukselki.
Smacznego!
Komentarze