Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?  

Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?  
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Jak zrobić mleczko kokosowe?
  2. Mleczko kokosowe: z puszki czy kartonu?
  3. Mleko kokosowe zamiast mleka krowiego
  4. Mleko kokosowe: przepisy
  5. Mleczko kokosowe jako zagęszczacz
  6. Woda kokosowa a mleczko kokosowe – różnice

Gęste, białe mleczko kokosowe to ciekawy i smaczny sposób na zastąpienie nabiału w posiłkach. Jest delikatne w smaku i jednocześnie kremowe. Doskonale sprawdzi się do wielu różnych dań oraz deserów. Jak zrobić je samodzielnie w domu? Jak wszechstronnie wykorzystać mleczko kokosowe? Czytaj więcej!

Jak zrobić mleczko kokosowe? 

Można w prosty sposób samodzielnie przygotować domowe mleczko kokosowe. Niezbędny do tego jest zielony kokos, który zawiera spore ilości wody kokosowej oraz ma jeszcze miękki miąższ. Wraz z dojrzewaniem orzechów miąższ staje się coraz twardszy i zmniejsza się ilość wody w środku. Aby przygotować mleczko kokosowe należy po otwarciu orzecha zlać wodę kokosową do osobnego naczynia, a następnie go wydrążyć. Pozyskany miąższ miksuje się blenderem, najlepiej takim o wysokiej mocy, stopniowo dolewając wodę kokosową. Całość miksuje się do uzyskania konsystencji podobnej do śmietany. Ze względu na twardość miąższu w dojrzałym orzechu, zmiksowanie go w domowych warunkach może być utrudnione.

Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?  zdjęcie 1

Mleczko kokosowe: z puszki czy kartonu?

Jeszcze kilka lat temu w sklepach dostępne były mleczka kokosowe wyłącznie w puszkach. Obecnie występują one zarówno w puszkach, jak i niewielkich kartonikach. Niezależnie od wyboru opakowania, szczególną uwagę należy zwrócić na skład. Podobnie jak w przypadku innych produktów – im krótszy, tym lepszy. Podstawowy skład mleczka to ekstrakt kokosowy oraz woda. W części mleczek można spotkać się z dodatkiem stabilizatorów, emulgatorów lub przeciwutleniaczy. Mają one na celu zapewnić odpowiednią konsystencję oraz wydłużyć trwałość. Dobrej jakości mleczka kokosowe mają minimum 60% ekstraktu kokosowego. Te najlepsze mają zawartość ekstraktu około 80-85%.

Mleko kokosowe zamiast mleka krowiego        

Mleczko kokosowe może z powodzeniem zastąpić część produktów z mleka krowiego. Ze względu na zawartość tłuszczu na poziomie ok. 18-19% sprawdzi się jako zamiennik śmietany czy serka mascarpone. Delikatnie słodki smak może urozmaicić dobrze znane nam dania.      

Mleko kokosowe: przepisy 

Sposobów na wykorzystanie mleczka kokosowego jest na prawdę wiele. Nie trzeba ograniczać się wyłącznie do kuchni azjatyckiej. Oczywiście curry z mleczkiem kokosowym smakuje obłędnie zarówno w wersji z mięsem, jak i wegetariańskiej w postaci curry z soczewicą lub z dynią. Warto wiedzieć, że dynia oraz mleczko kokosowe tworzą doskonałe połączenie. Świetnym przykładem tego duetu jest zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym. Również w przypadku innych zup można zdecydować się na jego dodatek. Tajska, marchwiowa, brokułowa, kalafiorowa, szparagowa, z soczewicy a nawet i nasz żurek – wszystkie te zupy smakują doskonale z dodatkiem kremowego mleczka kokosowego.

Swoje zastosowanie znajdzie również w przypadku dań obiadowych. Może być:

  • bazą sosu,

  • składnikiem marynaty do mięsa,

  • nośnikiem smaku,

  • elementem łączącym składniki w spójną całość.

Dodatek mleczka kokosowego zapobiegnie wysuszaniu się mięsa podczas obróbki termicznej.  Z tego względu doskonale sprawdza się do dań z wykorzystaniem chudego mięsa. Kurczak z mleczkiem kokosowym jest przyjemnie soczysty i pełen smaku.

Kolejnym sposobem na wykorzystanie mleczka kokosowego jest dodawanie go do wypieków i deserów. Można go zastosować w przepisach na różnego rodzaju puddingi, musy i kremy. Dzięki temu powstaną pyszności takie jak mus czekoladowy czy wegańskie tiramisu. Z kolei ciasto z mleczkiem kokosowym będzie delikatne, puszyste i lekkie. Mleczko kokosowe wymieszane z wodą lub napojem roślinnym można dodać również do owsianki czy koktajlu.

Mleczko kokosowe – co nim zastąpisz?  zdjęcie 2

Mleczko kokosowe jako zagęszczacz       

Zbyt płynny sos? Za rzadka zupa krem? Masa do ciasta nie wyszła? Wszystkim tym problemom może zaradzić dodatek mleczka kokosowego. Czasem podczas przechowywania mleczko kokosowe się rozwarstwia. Gęsta, biała masa, którą tworzy tłuszcz kokosowy doskonale nadaje się do zagęszczania zup i sosów. Dodatkowo bez problemu można ją ubić, co sprawdzi się podczas przygotowywania mas i innych deserów. Jest to też prosty sposób na uzyskanie wegańskiej bitej śmietany.

Woda kokosowa a mleczko kokosowe – różnice     

Różnice między tymi dwoma produktami są znaczące. Woda kokosowa znajduje się we wnętrzu zielonych i niedojrzałych kokosów. Jest to produkt nieprzetworzony, niskokaloryczny i nadający się bezpośrednio do picia. Woda kokosowa doskonale nawadnia i szybko gasi pragnienie.

Z kolei mleczko kokosowe pozyskuje się poprzez ucieranie miąższu z dodatkiem wody. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu jest ono gęste i znacznie bardziej kaloryczne niż woda kokosowa. Dzięki swojej konsystencji wykorzystywane jest jako zagęstnik potraw lub zamiennik tłustego nabiału.

Odkryj możliwości zastosowań mleczka kokosowego i śmiało wprowadź je do swojego menu. Produkt szczególnie przypadnie do gustu osobom unikającym spożywania nabiału, np. na diecie wegańskiej czy bez laktozy.