Groszek cukrowy – właściwości
Niewielkich rozmiarów strączki groszku kryją w sobie wiele cennych składników i właściwości. Co istotne groszek cukrowy jest niskokaloryczny – dwie garści, czyli około 100 g dostarcza zaledwie 42 kcal. Jednocześnie w tej samej ilości znajduje się w nim 2,8 g białka, 7,5 g węglowodanów, 0,2 g tłuszczu, 2,6 g błonnika i 4 g cukru. To właśnie dzięki zawartości cukru zawdzięcza swój wyjątkowy smak oraz nazwę. Z kolei spora ilość białka będzie niezwykle cenna w przypadku osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.
Groszek cukrowy jest bogatym źródłem witamin: A, C, E, K oraz witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Zawiera również składniki mineralne, takie jak potas, magnez, fosfor, żelazo i cynk.
Wysokie zawartości wymienionych związków wpływają na liczne właściwości prozdrowotne. Strączki groszku cukrowego charakteryzują się działaniem obniżającym poziom cholesterolu, wspierającym odporność, moczopędnym oraz przeciwutleniającym. Znaczna ilość błonnika przekłada się na wsparcie układu pokarmowego, uregulowanie pracy jelit oraz zmniejsza zaparcia. Dodatkowo dzięki obniżeniu poziomu „złego” cholesterolu zmniejsza się ryzyko chorób serca i układu krążenia.
Błonnik jednocześnie zwiększa uczucie sytości po posiłku, co jest szczególnie ważne podczas odchudzania. Dzięki niskiej kaloryczności osoby na diecie mogą jeść groszek cukrowy bez obaw. Kolejną korzyścią płynącą z regularnego jedzenia strączków groszku jest poprawa wzroku oraz zmniejszenie ryzyka wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Wynika to z obecności witaminy A oraz luteiny.
Wypróbuj również: Puree z zielonego groszku
Co zrobić z groszku cukrowego?
Mogłoby się wydawać, że słodki smak groszku cukrowego ogranicza możliwości jego wykorzystania w potrawach. Jednak wbrew pozorom jest on bardzo uniwersalny i pasuje do wielu różnych produktów i dań. Co istotne, groszek cukrowy nie wymaga obróbki termicznej – bez obaw możesz go jeść go na surowo! Ten fakt wpływa na wszechstronność wykorzystania oraz zachęca do eksperymentowania z dodatkiem groszku. W wersji na surowo użyj go do różnego rodzaju sałatek, surówek, kanapek, koktajli czy smoothies. Z powodzeniem wykorzystasz go do przygotowania pesto lub pasty do kanapek.
Oczywiście groszek cukrowy możesz również gotować, dusić, smażyć, grillować i piec. Będzie on doskonałym dodatkiem do zup, sosów, makaronów, dań mięsnych i rybnych. Lekko podsmażony lub grillowany zastąpi surówkę w daniu obiadowym. Groszek cukrowy często jest wykorzystywany w daniach kuchni azjatyckiej, takich jak: curry, stir fry z wołowiną lub boczkiem, chow mein z kurczakiem, łososiem lub krewetkami. Słodko-orzeźwiajacy smak groszku cukrowego sprawdzi się również w lekkich daniach z makaronem. Wystarczy go podsmażyć, dodać oliwę z oliwek, pieprz, liście bazylii i mamy pyszne danie. Innym sposobem na wykorzystanie groszku cukrowego jest dodanie go do różnego rodzaju zapiekanek. Może to być zapiekanka makaronowa lub ziemniaczana z dodatkiem warzyw oraz grzybów, ryb lub mięsa. Aby smaki były spójne, lepiej zdecydować się tylko na kilka składników.
Zielone strączki sprawdzą się także jako składnik ciepłego śniadania. Omlet lub jajecznica z dodatkiem groszku cukrowego zyskają całkiem nowego smaku i wyrazu.
Wypróbuj również: Maślana marchewka z groszkiem
Groszek cukrowy – przepisy
Zupa krem z groszku cukrowego
Składniki:
- 500 g groszku cukrowego,
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 1 pietruszka,
- 3 ziemniaki,
- 2 szalotki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 garść liści bazylii,
- sól,
- pieprz,
- dodatki: jajka, grzanki, śmietana, płatki migdałów, słonecznik, orzeszki piniowe
Sposób przygotowania:
- Groszek opłukaj pod bieżącą wodą i usuń łykowate końcówki strączków.
- W dużym garnku rozpuść masło i podduś pokrojone drobno szalotki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Ziemniaki oraz pietruszkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do garnka i lekko podsmaż na maśle.
- Dolej bulion i zagotowuj całość. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj groszek i gotuj, aż warzywa staną się miękkie. Następnie zupę zdejmij z ognia, dodaj bazylię oraz przyprawy i zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać niewielką ilość soku z cytryny.
- Gotową zupę podawaj samą lub z którymś z wymienionych dodatków.
Pasta kanapkowa z groszku cukrowego
Składniki:
- 500 g groszku cukrowego,
- 100 g sera feta,
- 1 łyżka jogurtu naturalnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- 10 sporych listków mięty,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Groszek umyj, pozbądź twardych końcówek i pokrój na mniejsze kawałki.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Fetę rozdrobnij w dłoniach i włóż do pojemnika blendera. Dodaj pozostałe składniki i wszystko zmiksuj blenderem na gładką pastę. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Doprawioną pastę wystarczy wymieszać ręcznie.
- Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj niewielką ilość oliwy.
- Pastę na kanapkach możesz posypać dodatkowo czarnuszką, sezamem lub koperkiem.
Pasta z groszku cukrowego to nie tylko jako dodatek do kanapek, grzanek czy tostów. Z powodzeniem wykorzystasz ją do przygotowania bruschetty, tortilli, naleśników, a także makaronu.
Niewielkich rozmiarów strączki groszku cukrowego kryją w sobie ogrom smaku i aromatu. Dzięki temu urozmaicą nawet prosty posiłek. Z pewnością warto wypróbować pomysły podane w naszym artykule. Dodatkowo groszek cukrowy wykazuje wiele cennych właściwości prozdrowotnych, co będzie kolejną zachętą do wykorzystania go w posiłkach.